MEMO INTIMO


Η MYRO gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ του εικαστικού ΝΙΚΟΛΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου του 2019 και ώρα 20:00.
Την έκθεση επιμελείται ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Εμμανουήλ Μαυρομμάτης ο οποίος γράφει για το έργο του καλλιτέχνη:


Η εργασία του Νικόλα Κυριάκου έχει το χαρακτηριστικό ότι αναζητά να συνοψίζει στοιχεία που είναι μεταξύ τους, στα πιο πολλά από τα έργα του, ετερόκλητα. Ο ίδιος, θα ήθελε να πιστεύει ότι τα ενοποιεί, ότι τους δίνει τη δυνατότητα να συγκλίνουν μεταξύ τους, το ένα ως προς το άλλο. Δεν είναι ακριβώς αυτό, αλλά τα στοιχεία που χρησιμοποιεί είναι ιδέες που υποδύονται κάθε φορά, διαφορετικούς τρόπους για να αποδώσουν το ίδιο αντικείμενο και η διαφορετικότητα των εικόνων του οφείλεται σε διαφορετικούς τρόπους διατύπωσης των ίδιων ιδεών. Έτσι, η εργασία του χαρακτηρίζεται από ένα αμετακίνητο το οποίο αλλάζει από τους τρόπους προσέγγισης. Για παράδειγμα, το κοινό στοιχείο σε ότι παρουσιάζει είναι η παράδοση της αφηρημένης χειρονομιακής ζωγραφικής, το σαφές χρωματικό αποτύπωμα της βούρτσας ή του πινέλου στην επιφάνεια, διάχυτο και χωρίς περίγραμμα. Το περίγραμμα θα ήταν μια γραμμή που θα ξεκολλούσε το ένα χρώμα από το άλλο χρώμα. Ο Κυριάκου, αντικαθιστά τη διαχωριστική γραμμή με μακρόστενους μαύρους όγκους που κάθονται επάνω στα χρωματικά αποτυπώματα και που σε αντίθεση, προς την αφαιρετικότητα του βάθους, αναφέρονται σε συγκεκριμένες φιγούρες και είναι ο τρόπος του για να δείχνει ότι το αόριστο παραπέμπει στο συγκεκριμένο. Το συγκεκριμένο είναι αυτή η πρόθεση του καλλιτέχνη, να μας δείξει ότι το θέμα είναι πάντοτε εκεί –και στην αφηρημένη επίσης σύνθεση, ότι δηλαδή η σύνθεση -όποια και να είναι- πάντοτε εννοεί : ένα ζευγάρι, μια σκηνή στην παραλία, ένα γεύμα. Η κοινοτοπία αυτών των επαναλαμβανόμενων θεμάτων δείχνει την πρόθεση να μορφοποιήσει την εμπειρία από τον κόσμο συμπυκνωμένη σε βασικές σχέσεις και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Αυτή η επανάληψη είναι το σταθερό στοιχείο το οποίο εξασφαλίζει τον καλλιτέχνη ίσως προσωπικά. Αλλά στο εικαστικό πεδίο δίνεται κάθε φορά με διαφορετικούς τρόπους, ώστε και να εξασφαλίζει εξίσου την ψευδαίσθηση της αλλαγής. Αυτή η ψευδαίσθηση -οπτική και δομική των σχέσεων μεταξύ των σκοτεινών και των φωτεινών όγκων- είναι η καθαυτή προσωπική του πρόταση σε μια ζωγραφική ανάλυση που χρησιμοποιεί τις διδασκαλίες των ήδη κλασικών καλλιτεχνικών μορφών: του επιμερισμού σε δομές, σε σχετικά γεωμετρικούς όγκους τον ένα επάνω στον άλλο, σε σχήματα από αντικρυστά σώματα των οποίων δεν διακρίνεται η λειτουργία, ως προς το θέμα της εικόνας, αλλά μόνο η θέση μέσα στο χώρο, -τέλος είναι η αναζήτηση να προκύπτει οτιδήποτε, ως υπόνοια μόνο κάποιου πράγματος -ο σκοτεινός μακρόστενος όγκος, η φαρδιά γραμμή, ο διαχωρισμός του από πάνω και του από κάτω. Όλα αυτά επειδή ο καλλιτέχνης δεν θέλει να φύγει από το συγκεκριμένο, αλλά επίσης επειδή θέλει να αποδώσει το συγκεκριμένο με αφαίρεση. Στην πράξη η εικόνα, μέσω τυπικών θεματικών επιλογών, αναδεικνύει, κατά την πρόσληψη από τον παρατηρητή της τη συστατική δομή που τη συγκροτεί : την αντιπαράθεση (το αντικρυστό) σε οριζόντια διάταξη και την αντιπαράθεση (το αντικρυστό) σε κάθετη διάταξη. Είναι ζωγραφική που σκέπτεται -μεταξύ της οριζοντίας και της καθέτου.
Εμμανουήλ Μαυρομμάτης

Επιμέλεια: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης
Οργάνωση: Εύη Κυρμακίδου

Ο Νικόλας Κυριάκου γεννήθηκε στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής , όπου κατοικεί και έχει το εργαστήριό του.
• Από το 1977 έως το 1981 σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης.
Έχει πραγματοποιήσει 29 ατομικές και πάνω από 100 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και Αμερική.Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Έχουν γραφτεί και δημοσιευτεί πολλά άρθρα και κριτικές σε γνωστές εφημερίδες και περιοδικά της Βόρειας Ελλάδας.
Έχει διδάξει το μάθημα των εικαστικών σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης και ιδιωτικούς φορείς.
Είναι μέλος:
• Του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Ε.Ε.Τ.Ε.) και εκπρόσωπος του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Χαλκιδικής
• Του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. και τ. πρόεδρός του.
• Του Σ.Α.Σ.Κ.Τ.Θ
• Του Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε
• Ιδρυτικό μέλος και τ. αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Εκπαιδευτικών Νομού Χαλκιδικής ΠΛΕΥΣΗ.

MYRO GALLERY
Νικηφόρου Φωκά 8 (Λευκός Πύργος)
Εγκαίνια: Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019
Ώρα: 20:00
Διάρκεια: 31/10-16/11/2019
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη-Παρασκευή: 18:00-21:00 & Σάββατο: 11:00-15:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου