Λένα Σπάνια - Πρώτη φορά γονείς | Show Room

Εγκαίνια: Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 19:00

Διάρκεια: Έως και το  Σάββατο,  10 Φεβρουαρίου 2024

Διεύθυνση:  Show Room - Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια: Μαρίανα Ρωσσίαδου

Η Myro Gallery ανακοινώνει την επερχόμενη ατομική έκθεση της Λένας Σπάνια, «Πρώτη φορά γονείς», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024, στις 19:00, και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024, στην Myro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη).

Η Λένα Σπάνια, γεννημένη το 1958 στην Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε την πορεία της ως αρχιτέκτονας μηχανικός, εργαζόμενη επιτυχώς σε πολλά έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συμμετέχοντας σε 31 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, απέσπασε συνολικά 28 βραβεία και διακρίσεις, ενισχύοντας το ρόλο της στον τομέα της αρχιτεκτονικής.

Το 1990, ενδιαφέρθηκε για τη ζωγραφική και φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., συμπληρώνοντας έτσι την εκπαίδευσή της. Η πεποίθησή της ότι η ζωγραφική και η αρχιτεκτονική επικαλύπτονται και αλληλοσυμπληρώνονται την οδήγησε στη συστηματική και παράλληλη ασχολία της με τις δύο τέχνες.

Έχει συμμετάσχει σε 11 ομαδικές εκθέσεις (2023) και έχει παρουσιάσει ατομική έκθεση στην Κύπρο το 2012.

Η Λένα Σπάνια χρησιμοποιεί μια πρωτοποριακή τεχνική στα έργα της, που εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου. Το κολάζ αποτελεί τον πυρήνα της δημιουργικής διαδικασίας, με τη χρήση προ-ζωγραφισμένων χαρτιών που ετοιμάζει εξαρχής. Στη συνέχεια, αξιοποιεί τα προ-ζωγραφισμένα κομμάτια σε μεγαλύτερες συνθέσεις, δημιουργώντας ένα είδος κολάζ από χειροποίητα μικρότερα έργα που ενώνονται σε μια μεγαλύτερη εικόνα. Η διαδικασία αυτή ενσωματώνει στοιχεία της ανακύκλωσης, καθώς τα προ-ζωγραφισμένα κομμάτια και οι εκτυπώσεις υφίστανται συνεχή επεξεργασία και επαναχρησιμοποιούνται. Η καλλιτέχνης εναλλάσσεται μεταξύ του χειροποίητου και του ηλεκτρονικού, δημιουργώντας νέες υφές και εναλλακτικές.

Στη σειρά έργων "ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΟΝΕΙΣ," η  Λένα Σπάνια εξετάζει το θέμα της γονικής ιδιότητας, προτού εξαπλωθεί η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο γύρω από το οικογενειακό δίκαιο. Μέσα σε αυτό το τετράπτυχο, η καλλιτέχνης διερευνά ζητήματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών σε σχέση με τις κοινωνικές, παγκόσμιες συνθήκες και τις επιστημονικές εξελίξεις. Το παιδί αποτελεί το κεντρικό σημείο του έργου, εισάγοντας την ιδέα της τρυφερότητας και των αναγκών του, που καθορίζουν τον χώρο και τον χρόνο των γονέων. Με επιστημονική, φιλοσοφική και κοινωνιολογική προσέγγιση, η σειρά εξετάζει τον ρόλο των γονιών στη διαμόρφωση της κοινωνικής επίγνωσης του παιδιού και την προετοιμασία του για έναν ποικίλο κόσμο. Αναδεικνύεται η πρωταρχική σημασία της γονικής αγκαλιάς, αλλά και ο ρόλος της εκπαίδευσης πέρα από τα παραδοσιακά πλαίσια. Επιπλέον, τα έργα προσεγγίζουν την περίοδο της καραντίνας και τον ρόλο του χρόνου που ο γονιός αφιερώνει στο παιδί, εξερευνώντας πώς αυτή η φάση ενδέχεται να επηρεάσει τα παιδιά. Με επικέντρωση στο μέλλον, το έργο ρωτά ποιος καθοδηγεί ποιον και πώς οι γονείς ετοιμάζουν τη νέα γενιά για ένα καλύτερο μέλλον, διατηρώντας ταυτόχρονα συνδέσεις με το παρελθόν και τις παραδόσεις. Έτσι, η καλλιτέχνης ενώνει τον προοδευτικό χαρακτήρα της τεχνικής του κολαζ με τον προορισμό και τις προκλήσεις της γονικής ιδιότητας, προσφέροντας έναν διαφορετικό, πολυεπίπεδο τρόπο αντίληψης της γονικής εμπειρίας.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη 15:00 - 21:00, Τετάρτη 10:00 - 16:00, Πέμπτη - Παρασκευή 15:00 - 21:00 και Σάββατο 10:00 - 14:00

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Myro Gallery στο 2310269187.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου