Μαρία Καρίνα - Ατομική Έκθεση | Show Room

 


Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Μαρίας Καρίνα στο Show Room. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή  24 Μαρτίου 2022.

Η Μαρία Καρίνα γεννήθηκε κει μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το διάστημα 2005-2021 έζησε στο εξωτερικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ογκολογία και εργάστηκε στο εθνικό σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασίλειου. Από το 2007 αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της στη ζωγραφική. Ζωγραφίζει αποκλειστικά με ελαιοχρώματα και τα θέματα της είναι εμπνευσμένα από τα ταξίδια  της στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και την απλή καθημερινότητα. Έχει εκθέσει έως τώρα στην Myró Gallery σε ομαδική έκθεση τον Απρίλιο 2022 και ατομική τον Ιούλιο 2022. Η παρούσα συλλογή που φιλοξενείται στην δεύτερη ατομική της έκθεση στη Myró Gallery αφορά τα πρώτα έργα που ζωγραφίστηκαν το διάστημα 2007 στο Birmingham UK και το τελευταίο, 2022 στη Θεσσαλονίκη. Η Μαρία επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 2021 και εργάζεται ως Οικολόγος στον ιδιωτικό τομέα. Συνεχίζει να ζωγραφίζει με «λαδί σε μουσαμά». 

ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ

«Οι πίνακες της Μαρίας Καρίνα συνιστούν μια πρωτότυπη φωνή, αυθεντική ερμηνεία της εσωτερικής της πραγματικότητας με εικαστικά μέσα. Η αφετηρία τους είναι η εικόνα ως στιγμιότυπο. Η καλλιτέχνης δεν εμπνέεται από το θέμα, που αποτελεί μυστηριώδες ως προς την επιλογή του πρόσχημα, για να ξετυλιχτεί το εικαστικό της σχόλιο, με χρώματα αντί για λέξεις. Ένα τοπίο δρόμου, επιλεγμένο τυχαία, θα λέγαμε, από την καθημερινότητα της επανάληψης, μια ματιά στο μπουντουάρ χωρίς ωραιοποίηση, μια εξοχή με τα βασικά συστατικά της έως πεζότητας –την θάλασσα, τον ουρανό, μια λωρίδα γης-, επιλέγονται να αναπαρασταθούν στον καμβά, αναλυμένα σε χρώματα χωρίς σχέδιο, εκρηκτικά και ωμά όπως τα συστατικά του μάγειρα, χρώματα βρώσιμα και πόσιμα, πρωτεϊκά. Αν έπρεπε να αναλύσουμε αυτή την τέχνη με την αυστηρότητα ενός κριτικού ζωγραφικής, θα βρίσκαμε λάθη στο σχέδιο, παραμορφώσεις, μια αμεσότητα σχεδόν ανεπίτρεπτη για τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές. Από την άλλη πλευρά, είναι φανερή η εδραία προοπτική και η ζυγισμένη σύνθεση, όπως προκύπτει απευθείας από την όραση, χωρίς μετρήσεις, οι αναλογίες που όταν παρεκκλίνουν αυτό γίνεται επί σκοπού, πάνω από όλα η ρευστή, αβίαστη παλέτα των χρωμάτων που επιβάλλεται στον θεατή. Ιδιαίτερα στα τοπία, οι πλατιές πινελιές σε εναλλαγή με την πολυφωνία του τόνου, τα κατορθωμένα ουράνια και θαλάσσια τοπία, αναδίδουν άρωμα κλασικού. Όσο για τα πορτρέτα, ζωγραφισμένα ανυπόμονα, δεν ενδιαφέρονται να αποδώσουν το πρόσωπο καθαυτό παρά την χειρονομία, την κατάσταση, την βαθύτερη αίσθηση που αποπνέει η στιγμή που η ζωγράφος διάλεξε να απεικονίσει και για το σκοπό αυτό δεν φείδεται χρωμάτων με νόημα. Εν συνόλω, η ζωγραφική της Μαρίας Καρίνα είναι φρέσκια, άμεση, τολμηρή, μοναδική στο είδος της. Μια καταχώρησή της στο ρεύμα του εξπρεσσιονισμού, εξυπηρετεί γενική κατηγοριοποίηση, καθώς διακρίνουμε στοιχεία φωβισμού και νατουραλισμού επίσης. Σίγουρα, πέρα από συζήτηση, πρόκειται για επιτυχημένο πειραματισμό συν-ομιλίας μαζί μας, με άλλες, πολύχρωμες, βαθύτονες, άκρως προσωπικές λέξεις.»

Dr Κ.Δ. Κουσουλά

Αρχαιολόγος/Ιστορικός τέχνης

Παράλληλα με την ατομική έκθεση της Μαρίας Καρίνα στο Show Room φιλοξενούνται άλλες δύο ατομικές εκθέσεις, της Αλεξάνδρας Καδινοπούλου στην κεντρική αίθουσα (Main Hall) και του Πάνου Ζήζου στο Project Room.

Ποιοι είμαστε

Η Myró Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011. Από το 2020 και εξής υπεύθυνες για τη διαχείριση της είναι η Μαριάνα Ρωσσιάδου και Νικολέτα Λαζαρίδου.

Η γκαλερί δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας, πάντα με συνεργατικό πνεύμα, ενθαρρύνοντας την πρωτότυπη δημιουργία και την καλλιτεχνική ελευθερία. Ο χώρος δεν δεσμεύει καλλιτέχνες, παρά το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί με επιτυχία την δουλειά όσων την εμπιστεύτηκαν, επιτυγχάνοντας την ενεργή προώθηση της σε συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνεργασία με τους καλλιτέχνες αναπτύσσεται μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Ο χώρος δίνει έμφαση σε παραστατικές μορφές τέχνης, και την γλυπτική στην σύγχρονη τέχνη, ενώ δεν διστάζει να φιλοξενεί επιλεγμένες αναδρομικές εκθέσεις εγκαθιδρυμένων Ελλήνων δημιουργών, ή/και συλλογές. Η Myró Gallery επικεντρώνεται σε νέους έλληνες και ξένους δημιουργούς, διαθέτει χώρους ειδικά για εγκαταστάσεις/δημιουργικά projects, φιλοξενεί εκδηλώσεις που συνδιαλέγονται με τις εικαστικές μορφές τέχνης και αναπτύσει συνέργιες με άλλες πρωτοβουλίες & άλλους τομείς του Myró Group of Culture για την προώθηση του έργου των καλλιτεχνών της. Είναι η μοναδική γκαλερί στην Ελλάδα που προβάλλει συστηματικά την σύγχρονη γλυπτική σε μάρμαρο, και μία από τις λίγες στην Ευρώπη.

Ωράριο λειτουργίας

Τρίτη – Τετάρτη 12:00 – 18:00

Πέμπτη – Παρασκευή 15:00 – 21:00

Σάββατο 10:00 – 14:00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου