Post-post-Modern Architecture: (One) manifesto by Chris Lazarou | Ατομική έκθεση



Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Chris Lazarou, «Post-post-Modern Architecture: (One) manifesto by Chris Lazarou». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη  20 Οκτωβρίου 2022 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022.

Η έκθεση “Post-post-Modern Architecture: (One) manifesto by Chris Lazarou” έχει ως κύριο θέμα την αρχιτεκτονική και το πώς αυτή επηρεάζει συνειδητά και υποσυνείδητα την ψυχολογία, την ιδεολογία και την συμπεριφορά των ανθρώπων. Το κίνημα του Μετά-μετά-Μοντερνισμού δεν είναι κάτι τόσο καινούργιο και στο χώρο της αρχιτεκτονικής συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος “Metamodernism”. Στο παρόν εγχείρημα ωστόσο, γίνεται από τον Chris Lazarou προσπάθεια για μια νέα, πιο προσωπική ερμηνεία και διαμόρφωση του κινήματος αυτού. Συνδέοντας την υλικότητα και την συναισθηματικότητα της πρωτόγονης, της αρχαίας και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με την δυναμικότητα και την ειλικρίνεια των κτιρίων του Μοντερνισμού, του Μπρουταλισμού και του Νέο-Φουτουρισμού αναπτύσσεται ένας τύπος αισθητικής που δεν ανήκει ούτε στην παράδοση, ούτε στον Μοντερνισμό, ούτε και στις σατιρικές και (ίσως) παιδικές μορφές του Μετά-Μοντερνισμού. Είναι κάτι νέο που έχει ως στόχο να διατηρηθεί σε συμβολικό και σημειωτικό επίπεδο η παραγωγικότητα και η «καθαρότητα» της σύγχρονης εποχής και παράλληλα να αναγεννηθεί η εσωτερικότητα, η πνευματικότητα, η ηρεμία και η αίσθηση του να είναι κανείς παρόν της προ-Μοντέρνας ζωής.

Ο Chris Lazárou (Χρήστος Ερμής Λαζάρου) γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη. Στα μαθητικά του χρόνια φοίτησε για 12 τάξεις στην ελληνογαλλική σχολή Καλαμαρί και άλλες δύο τάξεις στο 1ο λύκειο Πυλαίας από όπου και αποφοίτησε. Είναι φοιτητής στην σχολή αρχιτεκτόνων μηχανικών του ΑΠΘ. Έχει ζήσει για μια χρονική περίοδο στη Λισαβόνα, την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, όπου εργάστηκε σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Από το 2017 έχει συνθέσει διάφορες αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές προτάσεις για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη οι οποίες έχουν δημοσιευθεί εκτενώς σε αρχιτεκτονικά και μη, ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας. Μέσα στην άνοιξη του 2017 πραγματοποίησε σαν προσκεκλημένος εισηγητής μια ομιλία στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης σχετικά με την πρωτοβουλία του με τίτλο "Make Thessaloniki Great Again" στα πλαίσια εκδήλωσης του προγράμματος "100 Resilient Cities Challenge" που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Rockefeller και οργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την μη κυβερνητική οργάνωση United Societies of Balkans. Το 2020 η πρόταση του με τίτλο "One orb to rule them all" από την πρωτοβουλία του "The Unpragmatic Approach - SKG edition" δημοσιεύτηκε από την διεθνώς καταξιωμένη ιστοσελίδα αρχιτεκτονικής designboom.com αλλα και την ιστοσελίδα της Ιταλικής εφημερίδας Corriere de la Serra.

Από το 2019 και έπειτα έχει γράψει δεκάδες άρθρα σχετικά με την αρχιτεκτονική θεωρία και φιλοσοφία και τον τρόπο που εκφράζεται μέσα στον ελλαδικό χώρο στις δημοσιογραφικές πλατφόρμες Lifo και Parallaximag ως freelancer.

Από το 2018 και έπειτα ηγήθηκε και διοργάνωσε εκπαιδευτικά ταξίδια για φοιτητές αρχιτεκτονικής σε διάφορα μέρη του εξωτερικού σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Palandjian World από τη Θεσσαλονίκη.

Μέσα στο 2021 δημιούργησε μια σειρά ηχητικών συνεντεύξεων (podcast) με τίτλο "Young Greek Architects", η οποία είναι μέχρι σήμερα διαθέσιμη στο Spotify και το YouTube.  Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας έγιναν εκτενείς συνεντεύξεις με επιτυχημένους τελειόφοιτους και αποφοίτους ελληνικής καταγωγής ή ιθαγένειας από αρχιτεκτονικές σχολές εντός και εκτός Ελλάδας.

Στο άμεσο μέλλον, ο Λαζάρου σκοπεύει παράλληλα με την αποπεράτωση των προπτυχιακών σπουδών του να προχωρήσει στην έκδοση ενός βιβλίου αρχιτεκτονικής το οποίο θα μιλάει για α) τον τρόπο με τον οποίο η αισθητική της ανώνυμης αρχιτεκτονικής των πολυκατοικιών στις ελληνικές πόλεις επηρεάζει συνειδητά και υποσυνείδητα την ψυχολογία, την ιδεολογία και την συμπεριφορά των κατοίκων οδηγώντας στην επικράτηση του λαϊκισμού σε εθνικό επίπεδο, β) την παρουσίαση μιας εναλλακτικής πρότασης για την αρχιτεκτονική ανάπλαση του Ελληνικού, του πρώην διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας, σαν μια προσπάθεια για το άναμμα μιας μικρής σπίθας προς την αισθητική αναγέννηση του κτιστού περιβάλλοντος της Αθήνας και κατ' επέκταση και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Σχετικά με εμάς.

Η Myró Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011. Από το 2020 και εξής υπεύθυνες για τη διαχείριση της είναι η Μαριάνα Ρωσσιάδου και Νικολέτα Λαζαρίδου.

Η γκαλερί δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας, πάντα με συνεργατικό πνεύμα, ενθαρρύνοντας την πρωτότυπη δημιουργία και την καλλιτεχνική ελευθερία. Ο χώρος δεν δεσμεύει καλλιτέχνες, παρά το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί με επιτυχία την δουλειά όσων την εμπιστεύτηκαν, επιτυγχάνοντας την ενεργή προώθηση της σε συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνεργασία με τους καλλιτέχνες αναπτύσσεται μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Ο χώρος δίνει έμφαση σε παραστατικές μορφές τέχνης, και την γλυπτική στην σύγχρονη τέχνη, ενώ δεν διστάζει να φιλοξενεί επιλεγμένες αναδρομικές εκθέσεις εγκαθιδρυμένων Ελλήνων δημιουργών, ή/και συλλογές. Η Myró Gallery επικεντρώνεται σε νέους έλληνες και ξένους δημιουργούς, διαθέτει χώρους ειδικά για εγκαταστάσεις/δημιουργικά projects, φιλοξενεί εκδηλώσεις που συνδιαλέγονται με τις εικαστικές μορφές τέχνης και αναπτύσει συνέργιες με άλλες πρωτοβουλίες & άλλους τομείς του Myró Group of Culture για την προώθηση του έργου των καλλιτεχνών της. Είναι η μοναδική γκαλερί στην Ελλάδα που προβάλλει συστηματικά την σύγχρονη γλυπτική σε μάρμαρο, και μία από τις λίγες στην Ευρώπη.

Ωράριο λειτουργίας

Τρίτη – Τετάρτη: 12:00 - 18:00

Πέμπτη – Παρασκευή: 15:00 – 21:00

Σάββατο: 10:00 – 14:00

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου