IWS | Οι μνήμες μας ενώνουν -διεθνής έκθεση & συμπόσιο


Διεθνές συμπόσιο και έκθεση υδατογραφίας της IWS στη Καλαμαριά

 

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας (IWS), ο Δήμος Καλαμαριάς και η Myrό Gallery σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στα εγκαίνια της έκθεσης “Οι Μνήμες μας Ενώνουν” στην οποία συμμετέχουν με έργα τους περισσότεροι από 80 ζωγράφοι από όλο τον κόσμο. Η τελετή των εγκαινίων θα διεξαχθεί τη Πέμπτη  6 Οκτωβρίου 2022 στις 18:00 στους χώρους του πολυχώρου τεχνών Πύλη Α (Ανδρέου Γεωργίου 9, δίπλα στο ξενοδοχείο The Met, 54627, Θεσσαλονίκη). Την έκθεση θα εγκαινιάσουν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας Και Δια Βίου Μάθησης κ. Θάνος Γιαννακός, παρουσία του επικεφαλής της IWS Greece κ. Foti Kllogjeri, του Επιμελητή των εκθέσεων και Συντονιστή του Συμποσίου υδατογραφίας κ. Πάρη Καπράλου, του γκαλερίστα Σταύρου Μυρωνίδη, Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων καλλιτεχνών, που έχουν φτάσει στη χώρα μας για να συμμετέχουν στο Διεθνές Συμπόσιο που θα προηγηθεί.

Στη τελετή των εγκαινίων θα ανακοινωθούν οι βραβεύσεις 10 εκ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, που επέλεξε η διεθνής κριτική επιτροπή και θα απονεμηθούν διακρίσεις. 

Παράλληλα με τη  κύρια έκθεση, θα λάβει χώρα η δεύτερη έκθεση του project συνεργασίας των τμημάτων της  IWS Greece και  IWS Kosovo "Όλα αυτά που μας ενώνουν".

Τόσο η έκθεση «Οι μνήμες μας ενώνουν» όσο και το ομώνυμο συμπόσιο τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς και εντάσσονται στο πρόγραμμα "ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 1922-2022 Μια θάλασσα μνήμες…και γινήκαμε όλοι ένα", που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η περιοχή της Καλαμαριάς είναι η κύρια περιοχή αποβίβασης των προσφύγων εκείνης της περιόδου στην Ελλάδα και λαμπρό παράδειγμα ότι όπου κυριαρχεί η ειρήνη και η αδελφοσύνη των λαών ευδοκιμεί ο πολιτισμός και η πρόοδος.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Violetta Kurbanova (Αυστραλία), Greta Sabbe, Pincas Feldman Claudio (Βέλγιο), Mirsada Baljić (Βοσνία -Ερζεγοβίνη), Ivani Ranieri, Carla Petrini, Esther Poroger, Maria Luisa Herszkowicz, Maria Teresa Elias, Sami Caro (Βραζιλία), Krasi Todorov, Selma Todorova (Βουλγαρία), Natalia Outkina (Καναδάς), Gabriela Britzmann (Χιλή), Silvia Monge (Κόστα Ρίκα), Claudio Xavier Vásquez Coba (Εκουαδόρ), Foti Kllogjeri, Chrysoula Argyros, Dimitris Petropoulos, Kelly Kontzamani, Mika Symvoulidou, Nicky Drakou, Sofia Amperidou, Spyridon Mouratidis, Eleni Tsotsorou (Ελλάδα), Βesnik Xhemaili (Κόσοβο), Ashish Irap, Madhavi Srivastava (Ινδία), Adeleh Khamsehashari, Akram Hedayati, Mahsa Alipour, Mahsa Mehdizadeh, Mehri Naeimi, Minoo Nasirzadeh, Parastoo Vahidi, Nooshin Meshkotaldini, Sepideh Jalal, Tahereh Damirchi (Ιράν), Angela Pedonesi (Ιταλία), Cesar Gordillo, José Ramón Blanco Durán (Μεξικό), Simonida Filipova Kitanovska (Βόρεια Μακεδονία), Kevin Anthony Palacios Arrese (Περού), Matija Cipuric (Σλοβενία), Isabel Alosete, Angela Barbi, Teresa Jordá Vitó, Montserrat Carreras Ribó (Ισπανία), Ma Victoria Aurea van Dijk (Σουρινάμ), Ovidiu Iovanel, Alexandra Dumitru, Alina Dumitrescu, Eleni Anca Oprescu, Dana Puscasu, Daniela Lukacs, Nadia Negu, Marilena Popescu (Ρουμανία), Oxana Lukyanenko (Ρωσία), Siwa Inthakhot (Ταϋλάνδη), Olga Mathiusko (Ουκρανία), Larisa Anaya, Stella Canfield (ΗΠΑ).

Η έκθεση είναι παράλληλα διαθέσιμη διαδικτυακά στη πλατφόρμα διαδικτυακών εκθέσεων του Myrό Antiques House  (https://myroauctions.gr) μία μέρα μετά τα εγκαίνια σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

 

Βραβεία & Διακρίσεις

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης στη Πύλη Α θα ανακοινωθούν οι βραβευθέντες από  επιτροπή της  Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας, οι οποίοι θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις και έπαθλα που είναι ποιοτικά υλικά και αναλώσιμα που συνέβαλαν οι Χορηγοί της διοργάνωσης Atlantis, Tempera Art Materials (Ελλάδα), DaVinci, Escoda Barcelona, Rembrandt, Royal Talens, Schmincke (Διεθνείς).

 

Διεθνής Κριτική Επιτροπή

Τη διεθνή Κριτική Επιτροπή που επέλεξε τους καλλιτέχνες της έκθεσης και τους βραβευθέντες καλλιτέχνες συγκρότησαν οι κ.κ. Atanur Dogan (Πρόεδρος & Ιδρυτής της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας), Amit Kapour (Επικεφαλής της IWS India, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας, και Διευθυντής του IWS Magazine), Besnik Xhemaili (Επικεφαλής της IWS Kosovo, και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας), Foti kllogjeri (Επικεφαλής της IWS Greece).

 

Διεθνές Συμπόσιο Υδατογραφίας

Στο συμπόσιο υπό τον διακριτικό τίτλο «Οι μνήμες μας ενώνουν» έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων και φιλοξενούνται από τη διοργάνωση οι διεθνούς φήμης ακουαρελίστες Βesnik Xhemaili, Krasi Todorov, Selma Todorova, Teresa Jordá Vitó, Αngela Barbi, Mirsada Baljić, Simonida Filipova Kitanovska, Ivani Ranieri. Οι διεθνείς εικαστικοί, μαζί με τον επίσης διεθνώς γνωστό ακουαρελίστα Foti Kllogjeri που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, θα ζωγραφίσουν σε δύο ανοιχτά στο κοινό plein air τοπία της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης. Καθένας θα δωρίσει ένα έργο του στην μόνιμη συλλογή έργων του Δήμου Καλαμαριάς. Ημερομηνίες, ώρες και τοποθεσίες των plein air  θα ανακοινωθούν προσεχώς.

 

Παράλληλη έκθεση του project “Όλα αυτά που μας ενώνουν”

Παράλληλα με τη κύρια έκθεση σε διακριτό χώρο θα εκτεθούν έργα της σύμπραξης Ελλήνων και Κοσοβάρων ακουαρελιστών στο project “Όλα αυτά που μας ενώνουν” των τμημάτων της IWS των δύο χωρών. Η πρώτη έκθεση του  project έγινε στην Αθήνα πριν έναν χρόνο ακριβώς (Οκτώβριος 2021). Στο project συμβάλλουν οι ζωγράφοι Γιώργος Βούρος, Γιούλα Παπαδοπούλου, Κώστας Γαρύφαλλος, Μαρία Χαραλάμπους, Κώστας Βλαχόπουλος, Χρήστος Σπηλιώτης, Κώστας Μίσσιος, Σπυρίδων Μουρατίδης, Εμμέλεια Φιλιπποπούλου, Μίκα Συμβουλίδου, Σάμης Ταμπώχ, Κωνσταντίνος Χατζηπαπαθεοδωρίδης, Σπύρος Ρωμάνος, Μαρία Δικαίου, Foti Kllogjeri. από Ελληνικής πλευράς, και οι Besnik Xhemaili, Tomor Arifi, Arlinda Hajrullahu, Blerta Sylla, Zana Ramadani, Mjellma Goranci, Naim Spahiu από το Κόσοβο. "Μέσα από τους δρόμους της τέχνης, αυτής της ανέκφραστης αλλά ενοποιητικής επικοινωνίας των ανθρώπων μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών. Ελπίζουμε ότι το μήνυμα μας είναι πιο ηχηρό από ποτέ, τώρα που όλοι μας ζήσαμε για καιρό χωρίς να έχουμε ο ένας τον άλλο", δήλωσε ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της IWS Foti Kllogjeri. Η έκθεση είναι παράλληλα διαθέσιμη διαδικτυακά στη πλατφόρμα ARTgrID (https://artgrid.gr) μία μέρα μετά τα εγκαίνια σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

 

Διάρκεια εκθέσεων στη Πύλη Α: 6-21 Οκτωβρίου 2022. Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 18:00. Ώρες/Μέρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00 - 21:00, ή/και κατόπιν ραντεβού με τον κ. Σταύρο Μυρωνίδη (τηλ. 6971890212) τις υπόλοιπες μέρες.

 

Συντελεστές

Χώρος: Πυλη Α, Ανδρέου Γεωργίου 9 (δίπλα στο ξενοδοχείο The Met), 54627, Θεσσαλονίκη.

Επικεφαλής διοργάνωσης:  Foti Kllogjeri, IWS Greece Leader

Επιμέλεια & Συντονισμός: Πάρης Καπράλος, Εικαστικός Επιμελητής

Χορηγοί Βραβείων & Συμποσίου: Atlantis, Tempera Art Materials (Ελλάδα), και, Clairefontaine, DaVinci, Escoda Barcelona, Rembrandt, Royal Talens, Schmincke (Διεθνείς)

Χορηγοί Επικοινωνίας: Arts & Antiques CCR, Liberta News, fox24.gr, Εφημερίδα Καρφίτσα

Διαχείριση έκθεσης & διαδικτυακή υποστήριξη: Myrό Gallery

Logistics & Event Management: ARTgrID

Διαδικυτακή υποστήριξη: Myrό Antiques House

Διοργάνωση: IWS Greece

 

Σχετικά με τη Διεθνή Ένωση Υδατογραφίας (IWS Globe)

H Διεθνής Ένωση Υδατογραφίας (International Watercolor Society, ή, για συντομία IWS) η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι ένας διεθνής οργανισμός που έχει στόχο τη προαγωγή της ζωγραφικής με υδατοδιαλυτά μέσα στη διεθνή αγορά τέχνης, και τη προώθηση των καλλιτεχνών που υπηρετούν αυτό το είδος τέχνης. Όραμα της ένωσης είναι η αδελφοσύνη των λαών μέσα από τη Τέχνη. Η ένωση διοργανώνει διεθνείς εκθέσεις, μπιενάλε και φεστιβάλ, ενώ ενθαρρύνει τοπικές συνεργασίες μεταξύ των γραφείων αντιπροσώπευσης της σε διαφορετικές χώρες, τις ανταλλαγές καλλιτεχνών και τη τοπική κι υπερτοπική δραστηριότητα για την εξυπηρέτηση των στόχων και του οράματος της. Περισσότερες πληροφορίες:  https://iwsglobeart.net

 

Σχετικά με την  Myrό Gallery

Η MYRÓ Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον χώρο του Πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών (Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, κ.α.) τον Σεπτέμβριο του 2011. Από το 2020 και εξής υπεύθυνη της Myrό Gallery είναι η Μααριάνα Ρωσιάδου. Τέσσερις διακριτοί χώροι συναποτελούν την MYRÓ Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων. Ο χώρος δίνει σε νέους ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς, ευνοεί συνεργατικά σχήματα μεταξύ καλλιτεχνών, παρουσιάζει πολλά projects και concept εκθέσεις, και παρουσιάζει συχνά εκθέσεις σύγχρονης γλυπτικής και σε συνεργασία με την Greek Marble Initiative. Περισσότερες πληροφορίες: www.myro.gr

 

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ το 2008 μετοίκισε στη Β. Ελλάδα και δραστηριοποιείται διεθνώς. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Αγγλία), εργάστηκε ως Δημοσιογράφος (1999-2006), ως διοργανωτής σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrò Group of Culture (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Aπό το 2019 είναι εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society). Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου