Στιγμιότυπα - Τάνια Στεργίου | Μain Hall

 

Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Τάνιας Στεργίου, «Στιγμιότυπα», στον χώρο του Main Hall. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 στις 18:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022.

Στιγμιότυπα

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα με ανθρώπινες φιγούρες, που αφηγούνται κομμάτια της καθημερινότητα τους. Αποτελούν στιγμιότυπα, ενώ αποτυπώνουν στιγμές χαλάρωσης, δυναμικότητας, μοναξιάς και απόλαυσης. Το ανθρώπινο σώμα έχει διπλή σημασία. Η πρώτη, αφορά κυρίως την απλή απεικόνιση του, ενώ η δεύτερη το συναίσθημα, αυτό που νιώθουμε μετά την αποδόμηση της φόρμας του. Οι δύο αυτές έννοιες και τα συναισθήματα, τελικά, συνδέονται τόσο στενά, που αποτυπώνονται με την ζωγραφική πάνω στον πίνακα με ένα πιο βιωματικό τρόπο. Το σώμα δεν αποτελεί απλά μια ύλη. Το σώμα πάλλεται πάνω στον καμβά και παίρνει ζωή. Είναι ζωντανό. Οι μορφές στα περισσότερα έργα είναι αφαιρετικές, χωρίς κανένα κοινωνικό συμβολισμό αλλά σε διαρκή ένταση, ακόμα και στις στιγμές χαλάρωσης. Οι φιγούρες εκτείνονται σε όλο τον καμβά, δεν υπάρχει καμία οριοθέτηση, ούτε κάποιος φραγμός. Ακόμα, οι φιγούρες αλληλοεισχωρούν η μία μέσα στην άλλη, αλλά και παράλληλα μέσα στον χώρο. Ο χώρος δεν έχει όρια. Είναι ένα φανταστικό πεδίο δράσης, ένα αόριστο συχνά μέρος. Παράλληλα όμως, εμφανίζονται μικρές αναφορές, μέσω λεπτομερειών ή αντικειμένων. Αυτές δίνουν την δυνατότητα στον αναγνώστη να τις αφουγκραστεί και παράλληλα να αναρωτηθεί για το είδος του τόπου που διαδραματίζεται η εικόνα που έχει μπροστά του. Ακόμη, κάποια από τα έργα έχουν δημιουργηθεί κατά την περίοδο που έχει ξεσπάσει ο Covid19 και η καραντίνα στην χώρα μας, και έτσι, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ανάλογες αναφορές σε αυτόν. Στην συνέχεια όμως οι μορφές απελευθερώνονται.

Αυτές, αποδίδονται πολλές φορές μέσω γραμμών ή χρωματικών πεδίων. Η γκάμα των χρωμάτων απεριόριστη! Όπως και τα συναισθήματα. Το υλικό που πρωταγωνιστεί είναι το ακριλικό (ή πλαστικό ακριλικό). Αυτό, δίνει τα κύρια χρώματα στον πίνακα με τον ταχύτερο τρόπο. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα αλληλοεπικάλυψης χρωμάτων και η δημιουργία πολλών στρώσεων αλλά και υφών. Στην συνέχεια χρησιμοποιούνται εικόνες κολλάζ, οι οποίες έχουν προέλθει από διάφορα περιοδικά έντυπα και εφημερίδες, με σκοπό την προσθήκη πιο ρεαλιστικών στοιχείων. Ακόμη, υπάρχει χρήση κάρβουνου ή λαδοπαστελ ώστε να υπάρχει μια «τυπική» οριοθέτηση και σχηματισμός της φιγούρας. Επιπλέον, μερικά σχέδια πραγματοποιούνται σε κόλλες χαρτί με πενάκι μελάνης και την συνέχεια τοποθετούνται πάνω στον πίνακα. Συχνά εμφανίζονται και στοιχείο κεντήματος και πλεξίματος. Τέλος, γίνεται χρήση ακριλικών μαρκαδόρων, σε διαφορετικά μεγέθη, με σκοπό προσθήκη περισσότερων λεπτομερειών και τρισδιάστατων στοιχείων.

  Τα μεγέθη ή οι αναλογίες των έργων ποικίλουν. Όλα αυτά τα διαφορετικά μεγέθη αποσκοπούν στην παρουσίαση του ζητουμένου μέσω μιας μεγαλύτερης ποικιλίας. Έτσι, στα μικρότερα μεγέθη παρουσιάζεται συχνά μια πιο συνολική ματιά, μια πιο ολοκληρωμένη ιστορία, ενώ στα μεγαλύτερα μεγέθη, ο θεατής μπορεί να απομονώνει κομμάτι-κομμάτι το έργο και να συνδέει την εξελισσόμενη ιστορία μόνος του. Παράλληλα όμως, έχει την δυνατότητα να διακρίνει περισσότερες λεπτομέρειες και να χάνεται μέσα σε αυτές.

Σχετικά με την καλλιτέχνη.

Η Τάνια Στεργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο από καλλιτεχνικά ερεθίσματα, καθώς ο πατέρας της ήταν και ο ίδιο Καλλιτέχνης. Έτσι, από μικρή, περνούσε τον ελεύθερο της χρόνο στο ατελιέ αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, πλάι στον πατέρα της, δημιουργώντας. Δεν άργησε λοιπόν να της μεταδώσει το «μικρόβιο» και έτσι στην συνέχεια πήρε μέρος σε πολλές παιδικές και εφηβικές εκθέσεις, από τις οποίες  μάλιστα, είχε βραβευτεί ουκ ον λίγες φορές. Στην συνέχεια, επέλεξε να κάνει την ζωγραφική επάγγελμα, σπουδάζοντας στην Καλών Τεχνών και αργότερα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Borgias College of Fine Art & Design στην Αθήνα.

Έκτοτε, ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη, εκεί διατηρεί το δικό της στούντιο ζωγραφικής, όπου ασχολείται με την διδασκαλία μικρών και μεγάλων, αλλά παράλληλα  διδάσκει και σε άλλους ιδιωτικούς φορείς. Ταυτόχρονα, ερευνά και πειραματίζεται με καινούργιες τεχνικές και υλικά, ώστε να αναβαθμίζει συνεχώς το εικαστικό της έργο και την εικαστική της συλλογή. Τα έργα είναι κυρίως ανθρωποκεντρικά, εμπνέεται από τον ίδιο τον άνθρωπο, προσπαθεί να τον κατανοήσει και να προβληματιστεί μέσα από τις αγωνίες και τους φόβους του.

Επιπρόσθετα, τα έργα της μπορεί κανείς να τα συναντήσει σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους καθώς, έχει λάβει μέρος σε πληθώρα αυτών. Πιο συγκεκριμένα, έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου «ΦΛΟΙΣΒΟΣ», στον εκθεσιακό χώρο «Εικαστικό Κύκλο», στον εκθεσιακό χώρο «ΑΡΓΩ», στο «TIME of ART GALLERY» και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα». Όσον αφορά την Θεσσαλονίκη συχνά λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις στην «MYRO GALLERY» κ.α. Τέλος, κάποια από τα έργα της συμμετέχουν στο «OSTEN BIENNAL of DRAWING, Skopje 2022, οπού και έχουν επιλεχθεί ανάμεσα σε χιλιάδες έργα, προς βράβευση.

Σχετικά με εμάς.

 

Η Myró Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011. Από το 2020 και εξής υπεύθυνες για τη διαχείριση της είναι η Μαριάνα Ρωσσιάδου και Νικολέτα Λαζαρίδου.

 

Η γκαλερί δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας, πάντα με συνεργατικό πνεύμα, ενθαρρύνοντας την πρωτότυπη δημιουργία και την καλλιτεχνική ελευθερία. Ο χώρος δεν δεσμεύει καλλιτέχνες, παρά το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί με επιτυχία την δουλειά όσων την εμπιστεύτηκαν, επιτυγχάνοντας την ενεργή προώθηση της σε συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνεργασία με τους καλλιτέχνες αναπτύσσεται μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

 

Ο χώρος δίνει έμφαση σε παραστατικές μορφές τέχνης, και την γλυπτική στην σύγχρονη τέχνη, ενώ δεν διστάζει να φιλοξενεί επιλεγμένες αναδρομικές εκθέσεις εγκαθιδρυμένων Ελλήνων δημιουργών, ή/και συλλογές. Η Myró Gallery επικεντρώνεται σε νέους έλληνες και ξένους δημιουργούς, διαθέτει χώρους ειδικά για εγκαταστάσεις/δημιουργικά projects, φιλοξενεί εκδηλώσεις που συνδιαλέγονται με τις εικαστικές μορφές τέχνης και αναπτύσει συνέργιες με άλλες πρωτοβουλίες & άλλους τομείς του Myró Group of Culture για την προώθηση του έργου των καλλιτεχνών της. Είναι η μοναδική γκαλερί στην Ελλάδα που προβάλλει συστηματικά την σύγχρονη γλυπτική σε μάρμαρο, και μία από τις λίγες στην Ευρώπη.

 

Ωράριο λειτουργίας

Τρίτη – Τετάρτη: 12:00 - 18:00

Πέμπτη – Παρασκευή: 15:00 – 21:00

Σάββατο: 10:00 – 14:00

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου