Akhet - Θεοδώρα Μ. Στουγιάννου | Show Room

Εγκαίνια: Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, ώρα 19:00

Διάρκεια: Έως και το Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023

Διεύθυνση: Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια: Μαρίανα Ρωσσίαδου

Η Myro Gallery ανακοινώνει την επερχόμενη ατομική έκθεση της Θεοδώρας Μ. Στουγιάννου, «Akhet» που θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00, και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, στην Myro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη).

Η Θεοδώρα Μ Στουγιάννου είναι εικαστικός καλλιτέχνης με καταγωγή από Ελλάδα και Καναδά, και τόπο εργασίας την Ελλάδα, τα τελευταία 5 χρόνια. Στη δουλειά της χρησιμοποιεί ακουαρέλες, μελάνια και ακρυλικά, ενώ έχει εκπαιδευτεί τόσο σε τεχνικές βυζαντινής αγιογραφίας, και ζωγραφικής. Αντλεί έμπνευση από τη φύση, τη μυθολογία και τη φαντασία – η θεματολογία της έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, από απεικονίσεις τοπίων, σε μία μίξη φαντασίας , αφηρημένων μορφών και ονειρικών απεικονίσεων. Από την αρχή του 2023, έχει αρχίσει να παίρνει μέρος σε εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Ουράνιοι αστερισμοί και νεφελώματα – αλλάζουν, άλλοτε αργά, άλλοτε γρήγορα – και όμως, για εμάς τους παρατηρητές, μοιάζουν στατικά, αγάλματα στο χρόνο.

Τι έγινε όμως με τα μονοπάτια που φώτιζαν? Έμειναν εκεί, θαμμένα στις ερήμους του χρόνου, το χάος της δημιουργίας τριγύρω τους, το ύφασμα του ουρανού να φωτίζει τα απομεινάρια τους.

Τι θα γινόταν άραγε αν μπορούσαμε να τα θυμηθούμε έστω και για λίγο? Αν μπορούσαμε να περπατήσουμε, έστω για ακόμη μια φόρα, στα μονοπάτια τους – εκεί όπου η γη παραμένει ακόμα μπλεγμένη με το χάος της δημιουργίας. Εκεί που η πραγματικότητα τινάζει από πάνω της τα τελευταία απομεινάρια του ονείρου. Εκεί όπου το πρώτο και το τελευταίο φως της ημέρας δίνουν ζωή στην όψη των πραγμάτων».

«Akhet»/ «Ακέτ»: Παρόλο που ως λέξη έχει πολλές σημασίες, στα πλαίσια αυτής της έκθεσης, επέλεξα να διαλέξω τη επεξήγηση που αναφέρεται στο αρχαίο Αιγυπτιακό ιερογλυφικό «Ακέτ» (Akhet, Ancient EgyptianꜢḫt). Το «Ακέτ» (Akhet, Ancient EgyptianꜢḫt), αναπαριστά τον ήλιο να ανατέλλει πάνω από ένα βουνό, και συνήθως μεταφράζεται ως «ορίζοντας»/ “horizon”, ή «το μέρος στον ουρανό, από το οποίο βγαίνει ο ήλιος». Το κοινό στοιχείο στα έργα που επέλεξα να δείξω σε αυτήν την έκθεση είναι ο ουρανός, ή «ορίζοντας».»

Θεοδώρα Μ. Στουγιάννου

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη 15:00 - 21:00, Τετάρτη 10:00 - 16:00, Πέμπτη - Παρασκευή 15:00 - 21:00 και Σάββατο 10:00 - 14:00

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Myro Gallery στο 2310269187.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου