Η επιθυμία της μνήμης - Θάνος Κόσυβας | Project Room


Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Θάνου Κόσυβα «Η επιθυμία της μνήμης», στo Project Room. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023.

Ο Θάνος Κόσυβας γεννήθηκε στην Καρίτσα Πιερίας και κατοικεί στην Κατερίνη. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στα τμήματα Γραφιστικής και Προγραμματιστών Η/Υ. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται ως γραφίστας και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις με ψηφιακό κολάζ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και workshops με αναγνωρισμένους φωτογράφους και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Κατερίνη και στη Θεσσαλονίκη.

Το 2018 συμμετείχε στις εκδηλώσεις «Βαλκανική πλατεία» στη Θεσσαλονίκη, στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Aspects of Balkan Photography» (Ομοιότητες και διαφοροποιήσεις στη Βαλκανική Φωτογραφία), ενώ έργο του κοσμεί το εξώφυλλο του λευκώματος «Aspects of Balkan Photography» του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Το 2021 συμμετείχε σε ομαδική έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS για τους πρόσφυγες, στο project "Εξερευνώντας τις πόλεις μας", η οποία παρουσιάστηκε σε 7 πόλεις της Ελλάδας (Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πειραιάς, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Λιβαδειά) και παράλληλα στο λεύκωμα "Exploring Our Cities" του ΔΟΜ.

Από νωρίς έγραφε ποιήματα, διηγήματα και αργότερα παραμύθια για παιδιά. Κυκλοφορούν πέντε παιδικά βιβλία του σε δική του εικονογράφηση, ενώ έχει εικονογραφήσει άλλα τρία παιδικά βιβλία. Κυκλοφορούν επίσης δύο ποιητικές του συλλογές και το Φωτογραφικό-Ποιητικό λεύκωμα “Αμμόχωστος”.

Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας.

«Η επιθυμία της μνήμης» είναι η πρώτη ατομική του έκθεση φωτογραφίας. Μέρος του συγκεκριμένου project φιλοξενήθηκε στις σελίδες του περιοδικού Φωτογράφος, στο Μονοθεματικό τεύχος για την Επεξεργασία Φωτογραφίας στο Photoshop και στο Lightroom και έλαβε θετικές κριτικές.

Το συγκεκριμένο project αποτελείται από μία σειρά φωτογραφιών, οι οποίες επιχειρούν να εξερευνήσουν τα όρια μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, της μνήμης και της λήθης.

Μνήμες που όσο κι αν ξεθωριάζουν, δε σβήνουν ποτέ. Μένουν χαραγμένες ανεξίτηλα στο υποσυνείδητο μας, όπως και τα παιδικά βιώματά μας.

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, έγχρωμες μνήμες.

Ξεφυλλίζοντας τα οικογενειακά άλμπουμ, διερωτώμαι αν η φωτογραφία βοηθάει στη διατήρηση της μνήμης και στην αποφυγή του χειμάρρου της λήθης.

Φωτογραφίζοντας τα παλιά σπίτια, τα οποία ασκούν πάντα πάνω μου μια γοητεία, διαπιστώνω ότι έχουν μνήμες πολλές, που έτσι και ξύσεις λίγο την επιφάνεια τους, μπορούν και να σου αποκαλυφθούν ονειρικές εικόνες.

Μέσα από συνθέσεις φωτογραφιών και με την τεχνική της long exposure, double exposure, light painting και με ψηφιακή επεξεργασία των φωτογραφιών, αναγεννιούνται οι παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και παίρνουν ζωή, φως και χρώμα.

 «Η επιθυμία της μνήμης» δεν αποτελεί μόνο ένα προϊόν νοσταλγίας, αλλά είναι μια διερεύνηση της σχέσης της ανθρώπινης μνήμης και λήθης με την φωτογραφία.

Επιμέλεια: Μαριάνα Ρωσσιάδου

 

Σχετικά με τη Myró Gallery

Η Myró Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη τον Ιούνιο του 2011. Από το 2020 και εξής υπεύθυνες για τη διαχείριση της είναι η Μαριάνα Ρωσσιάδου και Νικολέτα Λαζαρίδου. Η γκαλερί δίνει ιδιαίτερη σημασία στον αλληλοσεβασμό και το πνεύμα συνεργασίας, και στοχεύει μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης του να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας, πάντα με συνεργατικό πνεύμα, ενθαρρύνοντας την πρωτότυπη δημιουργία και την καλλιτεχνική ελευθερία. Ο χώρος δεν δεσμεύει καλλιτέχνες, παρά το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί με επιτυχία την δουλειά όσων την εμπιστεύτηκαν, επιτυγχάνοντας την ενεργή προώθηση της σε συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνεργασία με τους καλλιτέχνες αναπτύσσεται μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Ο χώρος δίνει έμφαση σε παραστατικές μορφές τέχνης, και την γλυπτική στην σύγχρονη τέχνη, ενώ δεν διστάζει να φιλοξενεί επιλεγμένες αναδρομικές εκθέσεις εγκαθιδρυμένων Ελλήνων δημιουργών, ή/και συλλογές. Η Myró Gallery επικεντρώνεται σε νέους Έλληνες και ξένους δημιουργούς, διαθέτει χώρους ειδικά για εγκαταστάσεις/δημιουργικά projects, φιλοξενεί εκδηλώσεις που συνδιαλέγονται με τις εικαστικές μορφές τέχνης και αναπτύσσει συνέργειες με άλλες πρωτοβουλίες & άλλους τομείς του Myró Group of Culture για την προώθηση του έργου των καλλιτεχνών της. Είναι η μοναδική γκαλερί στην Ελλάδα που προβάλλει συστηματικά την σύγχρονη γλυπτική σε μάρμαρο, και μία από τις λίγες στην Ευρώπη. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ιστοσελίδα της Myró Gallery https://www.myro.gr

 

Ωράριο λειτουργίας

Τρίτη – Τετάρτη: 12:00 - 18:00

Πέμπτη – Παρασκευή: 15:00 – 21:00

Σάββατο: 10:00 – 14:00

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου