Μαρία Καρίνα - Έκθεση Ζωγραφικής | Project Room

 


Η Myró Gallery φιλοξενεί έκθεση της Μαρίας Καρίνα στον χώρο του Project Room . Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 στις 18:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022.

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Η Μαρία Καρίνα γεννήθηκε κει μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το διάστημα 2005-2021 έζησε στο εξωτερικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ογκολογία και εργάστηκε στο εθνικό σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασίλειου. Από το 2007 αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της στη ζωγραφική. Ζωγραφίζει αποκλειστικά με ελαιοχρώματα και τα θέματα της είναι εμπνευσμένα από τα ταξίδια  της στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και την απλή καθημερινότητα. Έχει εκθέσει έως τώρα στην γκαλερί Myro σε ομαδική έκθεση τον Απρίλιο 2022. Η παρούσα συλλογή που φιλοξενείται στην πρώτη ατομική της έκθεση στη Myro Gallery αφορά έργα που ζωγραφίστηκαν το διάστημα 2009-2011 στο Birmingham UK. Η Μαρία επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 2021 και εργάζεται ως Ογκολόγος στον ιδιωτικό τομέα. Συνεχίζει να ζωγραφίζει με «λαδί σε μουσαμά».

 

ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ

Οι πίνακες της Μαρίας Καρίνα συνιστούν μια πρωτότυπη φωνή, αυθεντική ερμηνεία της εσωτερικής της πραγματικότητας με εικαστικά μέσα. Η αφετηρία τους είναι η εικόνα ως στιγμιότυπο. Η καλλιτέχνης δεν εμπνέεται από το θέμα, που αποτελεί μυστηριώδες ως προς την επιλογή του πρόσχημα, για να ξετυλιχτεί το εικαστικό της σχόλιο, με χρώματα αντί για λέξεις. Ένα τοπίο δρόμου, επιλεγμένο τυχαία, θα λέγαμε, από την καθημερινότητα της επανάληψης, μια ματιά στο μπουντουάρ χωρίς ωραιοποίηση, μια εξοχή με τα βασικά συστατικά της έως πεζότητας –την θάλασσα, τον ουρανό, μια λωρίδα γης-, επιλέγονται να αναπαρασταθούν στον καμβά, αναλυμένα σε χρώματα χωρίς σχέδιο, εκρηκτικά και ωμά όπως τα συστατικά του μάγειρα, χρώματα βρώσιμα και πόσιμα, πρωτεϊκά. Αν έπρεπε να αναλύσουμε αυτή την τέχνη με την αυστηρότητα ενός κριτικού ζωγραφικής, θα βρίσκαμε λάθη στο σχέδιο, παραμορφώσεις, μια αμεσότητα σχεδόν ανεπίτρεπτη για τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές. Από την άλλη πλευρά, είναι φανερή η εδραία προοπτική και η ζυγισμένη σύνθεση, όπως προκύπτει απευθείας από την όραση, χωρίς μετρήσεις, οι αναλογίες που όταν παρεκκλίνουν αυτό γίνεται επί σκοπού, πάνω από όλα η ρευστή, αβίαστη παλέτα των χρωμάτων που επιβάλλεται στον θεατή. Ιδιαίτερα στα τοπία, οι πλατιές πινελιές σε εναλλαγή με την πολυφωνία του τόνου, τα κατορθωμένα ουράνια και θαλάσσια τοπία, αναδίδουν άρωμα κλασικού. Όσο για τα πορτρέτα, ζωγραφισμένα ανυπόμονα, δεν ενδιαφέρονται να αποδώσουν το πρόσωπο καθαυτό παρά την χειρονομία, την κατάσταση, την βαθύτερη αίσθηση που αποπνέει η στιγμή που η ζωγράφος διάλεξε να απεικονίσει και για το σκοπό αυτό δεν φείδεται χρωμάτων με νόημα. Εν συνόλω, η ζωγραφική της Μαρίας Καρίνα είναι φρέσκια, άμεση, τολμηρή, μοναδική στο είδος της. Μια καταχώρησή της στο ρεύμα του εξπρεσσιονισμού, εξυπηρετεί γενική κατηγοριοποίηση, καθώς διακρίνουμε στοιχεία φωβισμού και νατουραλισμού επίσης. Σίγουρα, πέρα από συζήτηση, πρόκειται για επιτυχημένο πειραματισμό συν-ομιλίας μαζί μας, με άλλες, πολύχρωμες, βαθύτονες, άκρως προσωπικές λέξεις.

Dr Κ.Δ. Κουσουλά

Αρχαιολόγος/Ιστορικός τέχνης

 

Myró Gallery

Διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, 546 21, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ημέρες/ Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή/ 17:00 - 21:00, Σάββατο/ 10:00 - 14:00

Τ: 2310269187 / 6971890213

E: gallerymyro@gmail.com - mvr@myroauctions.gr

Ι: www.myro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου