Λεκτικές Κινήσεις


Η Myró Gallery φιλοξενεί την έκθεση της Γαλήνης Εξαδακτύλου, «Λεκτικές Κινήσεις»,στον χώρο του Main Hall. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου και ώρα 19:30.

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.
Εισαγωγικό κείμενο της Εύης Κυρμακίδου, για την καλλιτεχνική εργασία της Γαλήνης Εξαδακτύλου.
Η Martha Graham σημειώνει: «το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν οι λέξεις».
Η εικαστικός Γαλήνη Εξαδακτύλου, από τα πρώτα κιόλας χρόνια φοίτησης της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενδιαφέρθηκε να μελετήσει το ανθρώπινο σώμα, την μυϊκή κατατομή του και την εκφραστικότητα της κίνησης, ως την ιδέα της μετάφρασης της κίνησης σε λέξεις.
Η συναισθηματική κατάσταση ενεργεί πάνω στο σώμα μας και προκαλεί μια σειρά από σωματικές αντιδράσεις που επικοινωνούν προς τα έξω χωρίς τη χρήση των λέξεων. Αρκετές από αυτές τις σωματικές αντιδράσεις είναι κοινές σε πολλούς ανθρώπους, όπως παραδείγματος χάρη το απότομο πιάσιμο του κεφαλιού όταν μάθουμε ένα τραγικό γεγονός. Αυτή ακριβώς η κίνηση μπορεί να περιγραφεί με μία λέξη.
Η ιδέα της εργασίας της Γαλήνη Εξαδακτύλου αφαιρεί τις λέξεις, αφήνει τις κινήσεις να γίνονται εικόνα και τις λέξεις να εννοούν την εικόνα.
Οι συγκεκριμένες ανθρώπινες φιγούρες που παρουσιάζονται στην έκθεση «Λεκτικές Κινήσεις», αναπαριστούν έντονα επιτηδευμένα δραματοποιημένες, δυναμικές ή άτονες και στατικές στάσεις του ανθρώπινου σώματος αφήνοντας σχεδόν εξολοκλήρου απέξω την προβολή του προσώπου. Η ιδέα της εργασίας συνίσταται επιπλέον στον διαχωρισμό της έκφρασης του προσώπου από την έκφραση της στάσης του σώματος, αφήνοντας στον θεατή την λήψη του συναισθήματος και της καταγραφή του συμβάντος από την υποδεικνυόμενη κίνηση. Η ταύτιση της έκφρασης του προσώπου με αυτή της κίνησης, συμπληρώνεται στο μυαλό του θεατή. Είναι ένας τρόπος και ένα παιχνίδι ταυτόχρονα που ο πομπός δηλαδή ο καλλιτέχνης, στέλνει στο δέκτη δηλαδή τον θεατή, για να ολοκληρώσει στο μυαλό του την εικόνα του παρουσιαζόμενου έργου.
Η Γαλήνη Εξαδακτύλου ζωγραφίζει αυτό που δεν λέει.
Εύη Κυρμακίδου
Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πολυτεχνείο Κρήτης
8 Αυγούστου 2020
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Γαλήνη Εξαδακτύλου γεννήθηκε το 1994 στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου