Προσανατολισμοί- Μιας Μορφής ΖωέςΣτην ΜYRO Γκαλερί θα εγκαινιασθεί ένα έργο ζωής που καταφέρνει και παραμένει θελκτικό και προσηνές έως σήμερα, στο χώρο του project room, την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, από τον πολυβραβευμένο Δάσκαλο της Τέχνης, Ζωγράφο και Γλύπτη Κύριο Συμεών Δερμεντζίδη.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 16/09 έως και τις 6/10.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 16/09 και ώρα 19:30 στην Myro Gallery.Ένας εικαστικός ύμνος στο ανοίκειο, η ατομική του έκθεση με τίτλο 'Προσανατολισμοί~Μιας ζωής Μορφές', σε μια εικαστική αναδρομή μισού αιώνα με συλλεκτικά έργα της ιδιωτικής συλλογής του Καλλιτέχνη απο το 1982, έως και νεωτέρων έργων του σήμερα.

Η ημιαφαιρετική του τεχνοτροπία ενώνει το συνειδητό, το μη κρυπτογραφημένο κάπου κοντά στο όνειρο ή το ασυνείδητο, το συγκεκριμένο και ρεαλιστικό με το αφηρημένο και ενίοτε ιμπρεσιονιστικό , την στιγμή με την διαχρονικότητα, όσο την σταθερότητα με την πολυπλοκότητα, συνδυάζοντας πάντα ελεγχόμενα την ρευστότητα του χρώματος και του φωτός.

Ο Καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την Σφαίρα σε Τροχιά ως συμβολισμό της παροδικότητας του Χρόνου, καθώς, με το αναγνωρίσιμο, γοητευτικό του σύμπαν και με έντονα περιγράμματα συνθέτει τις ιστορίες του, μορφές μοντέλων, αληθινά στιγμιότυπα καθημερινότητας που παραπέμπουν σε χρονικά σημεία από την ίδια του πολύπλοκη ζωή, τη νεκρή φύση, αλλά και προσωπογραφίες, σε μια άρτια τεχνική, επηρεασμένη από τα γλυπτά του Χρυσού Αιώνα της Αρχαίας Ελλάδας. Ακρόπολη, Παρθενώνας, Φειδίας. Εφαρμόζει, από πάντα, τον Κανόνα της Χρυσής Τομής που υπάρχει στην Φύση και φυσικά στο ανθρώπινο σώμα. Ο Δορυφόρος του Πολύκλειτου θεωρείται η αξεπέραστη αντιπροσώπευση του τέλειου αθλητικού σώματος για τον ίδιο, καθώς το χρησιμοποιεί επί χρόνια στις φιγούρες και τα γυμνά του έργα.

Δεν είναι τυχαίο που αισθανόμαστε δέος βλέποντάς τα, όσο αυτή η ωραιότητα εκδηλώνεται αβίαστα στους καμβάδες του ΣυμεώνΓράφει η Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια, Ξανθή Δ. Πάγκαλου, Kingston~Historie del'arte

----

Εκτενής σημείωση της Επιμελήτριας Ξανθής Δ. Πάγκαλου για την εικαστική διαδρομή του καλλιτέχνη.

Ο Συμεών Δερμεντζίδης έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες με υποτροφία, και το πρώτο του ατελιέ το απέκτησε στα 18 του χρόνια. Είναι ζωγράφος, σχεδιαστής, γραφίστας, γλύπτης, βιτρουίστ, δημιουργός έργων ποικίλων υλικών και Δάσκαλος της Τέχνης.

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, διακρίσεις και υποτροφίες, με μια πορεία στην τέχνη επί 50 και πλέον χρόνια.

Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 30 ατομικές εκθέσεις, 150 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και πολλές Διεθνείς.

Ἔργα του στολίζουν δημόσια κτίρια σέ διάφορες χῶρες:-Δημαρχεῖο τοῦ Τσάτσακ, Σερβία, -Δημαρχεῖο τοῦ Μόοσμπουργκ, Αὐστρία, -Δημαρχεῖο τοῦ Μάινταλ, Φρανκφούρτη, Γερμανία. Ἐπίσης, ἔχει φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες καί γλυπτά στό Πολιτιστικό Κέντρο τῆς Ἱερισσοῦ Χαλκιδικῆς καθώς καί στό Λαογραφικό Μουσεῖο Ἐλατοχωρίου Πιερίας.

Ἀπό τό 1982 διδάσκει ζωγραφική, βιτρώ καί σχέδιο, τόσο στό ἐργαστήριό του (Σχολή SimonArt), στην Κατερίνη, ὅσο καί σέ συνεργασία μέ διάφορους φορεῖς, ὅπως ἡ Μέση Τεχνική Ἐκπαίδευση, ἡ Εὐρωεκπαιδευτική καί ἡ ΝΕΛΕ.

Ἐκτενής βιογραφία τοῦ καλλιτέχνη ὑπάρχει στην πεντάτομη Ἱστορία τῆς Μακεδονίας και στόν 3ο τόμο, «Ἑλλάδα 21ος Αἰώνας - Προσωπικότητες Ἐλληνισμοῦ», ἐκδόσεις τοῦ Κέντρου Οἰκουμενικοῦ Ἑλληνισμοῦ."

~~~~

Ο ίδιος σημειώνει ότι θα κάνει την τιμή να δώσει την σε βάθος τελευταία του συνέντευξη , ζωής και έργου, στην αξιόλογο, διακεκριμμένη, διεισδυτική αναλύτρια με ξεχωριστή γραφή, στην Θεατρολόγο και Ιστορικό Τέχνης Ξανθή Πάγκαλου, η οποία θα εκδοθεί μέσα στο 2019."


Σχετικά με την MYRÓ Gallery

Διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, ΤΚ 54621

Ώρες/μέρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή (17.00 – 21.00) και Σάββατο (11.00 - 15.00).

Η MYRÓ Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον χώρο του Πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών ( Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, κ.α.) τον Σεπτέμβριο του 2011, και από το 2018 την κεντρική επιμέλεια έχει η εικαστικός, κα. Εύη Κυρμακίδου (Άμεση Επικονωνία: 6945088841).
Τρεις διακριτοί χώροι συναποτελούν την MYRÓ Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων. Ο χώρος δίνει σε νέους ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς, ευνοεί συνεργατικά σχήματα μεταξύ καλλιτεχνών, παρουσιάζει πολλά projects και concept εκθέσεις, και παρουσιάζει συχνά εκθέσεις σύγχρονης γλυπτικής και σε συνεργασία με την Greek Marble Initiative.Επικοινωνία

| Τηλέφωνο 6981444056

| email: www.myro.gr@gmail.com

No comments:

Post a Comment