Myrό Showroom: Φώτης Παναγιωτόπουλος “Μνήμες”

Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε την έκθεση “Μνήμες” του Αθηναίου ζωγράφου Φώτη Παναγιωτόπουλου σε   επιμέλεια της Ιστορικού και Θεωρητικού της Τέχνης κας. Μόνικας Πιστόλη και σας προσκαλούμε να την επισκεφτείτε.

Η Επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει:  "Ο Φώτης Παναγιωτόπουλος σπούδασε διακοσμητική στην Αθήνα και μαθήτευσε δίπλα σε αρκετούς ζωγράφους από τους οποίους άντλησε τα στοιχεία που διαμορφώνουν το προσωπικό του ιδίωμα. Η επιρροή της βυζαντινής αγιογραφίας τόσο σε επίπεδο τεχνοτροπίας, αλλά και σε επίπεδο απόδοσης μιας ιερής πνευματικότητας χαρακτηρίζουν τη σειρά «Μνήμες», που δημιούργησε το 2017. Πρόκειται για μια σειρά από στιγμές· είναι εικόνες που προβάλουν πάνω στην επιφάνεια του ξύλου ως το αποτέλεσμα της εσωτερικής αναζήτησης του καλλιτέχνη, που ξεκίνησε με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας του.

Ξεκινώντας από ένα σημείο αναφοράς κοινό για όλους μας, την παιδική ηλικία, ο ζωγράφος ανασύρει εκείνες τις αναμνήσεις που καθόρισαν την ταυτότητά του και που αποτελούν την ίδια στιγμή παράγοντες διαμόρφωσης της συλλογικής ελληνικής ταυτότητας. Η μητέρα που φροντίζει τα παιδιά και το σπίτι, ο πατέρας που εργάζεται, το παιχνίδι, η κοινωνικοποίηση, ο χορός, το καφενείο. Οι ρόλοι των μελών της οικογένειας είναι σαφώς διαχωρισμένοι και πλήρως ενταγμένοι στο κοινωνικό πλαίσιο μιας εποχής μακρινής κι όμως τόσο οικείας. 

Η σύνδεση με τη βυζαντινή ζωγραφική είναι έκδηλη στην επιλογή της χρωματικής παλέτας του ζωγράφου, στη δισδιάστατη γεωμετρικότητα  της απόδοσης των μορφών και στη χρήση της «ανάστροφης προοπτικής». Η τελευταία, σε αντίθεση με την κανονική προοπτική, δεν έχει ένα κεντρικό σημείο φυγής ευρισκόμενο στο βάθος και πίσω από τον πίνακα, αλλά αποδίδει το βάθος τοποθετώντας τις μορφές καθ’ ύψος. Έτσι δημιουργούνται στην εικόνα πολλά σημεία εστίασης που δίνουν την εντύπωση στον θεατή ότι βρίσκεται και ο ίδιος μέσα στον πίνακα. 

Ωστόσο, το τυπικό της βυζαντινής θρησκευτικότητας μεταφράζεται και ερμηνεύεται εκ νέου από τον καλλιτέχνη μέσα από τον τρόπο που του υποτάσσει η προσωπική του εμπειρία. Το χρυσό φόντο της βυζαντινής εικόνας, σύμβολο της λάμψης του ουράνιου φωτός και της υπερβατικότητας της θεού, μεταφέρεται εδώ στις ανθρώπινες μορφές. Το σώμα είναι εμφατικό και ογκώδες, η υλικότητά του ιεροποιείται καθώς προβάλλει συμπαγές και αλώβητο μέσα από το φθαρμένο παρελθόν. Τα αντικείμενα που απεικονίζονται δεν είναι άλλα από τα απολύτως απαραίτητα· μια μπάλα, μια σκάφη, ένα σφυρί. 

Τα υφολογικά και τεχνοτροπικά εκφραστικά μέσα του ζωγράφου μαρτυρούν την βαθειά εκτίμηση της λιτότητας και της αυτάρκειας και επιβεβαιώνουν ότι η ανάμνηση διατηρεί την αγνότητά της και την ουσία της μακριά από κάθε στοιχείο υπερβολής. Ο Φώτης Παναγιωτόπουλος κατορθώνει μέσα από το βίωμα της απώλειας του θανάτου να αποδώσει ένα φόρο τιμής στην απλότητα της ζωής".

Η έκθεση διαρκεί από την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι και το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, στεγάζεται στον χώρο Showroom της Myrό Gallery, και είναι ανοικτή για το κοινό με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ Πέμπτη & Παρασκευή 17.00 – 21.00 και Σάββατο 11.00 – 15.00.

No comments:

Post a Comment