Εκθέσεις Μαΐου - Ιουνίου 2017 | Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Μαΐου /Συναυλία Ricercar

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 στις οκτώ το βράδυ (20.00) θα λάβουν χώρα τα εγκαίνια 4 παράλληλων εκθέσεων στους διακριτούς χώρους μας. Πρόκειται για τις εκθέσεις (πατήστε τους τίλους της κάθε μιας για να μάθετε περισσότερα):

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ | Ορέστης Διαμάντης: Αναγκαίες Συνθήκες

PROJECT ROOM | Βαλεντίνη Μαυροδόγλου: Απωλεσθείσες Ευτυχίες (έκθεση ζωγραφικής)

ΚΟΓΧΗ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΙΝΗΣ: Transcendent Freedom

MYRO VITRINA | Καληάνθη Βογδοπούλου: Παράλληλη ανυπαρξία (εγκατάσταση)

Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πλαισιώσει η μουσική του εξαιρετικού φωνητικού & οργανικού συνόλου "Ricercar" το οποίο εξειδικεύεται στην Μπαρόκ μουσική.  Δημιουργήθηκε στα τέλη του 2011 από τον μουσικό και συνθέτη Μιχάλη Μήρτσιο. Αποτελείται από νέους επαγγελματίες μουσικούς, κάθε ένας εκ των οποίων είναι εν δυνάμει και Σολίστας, επιτρέποντας έτσι στο σύνολο να κινηθεί ελεύθερα στην επιλογή ρεπερτορίου. Σκοπός του συνόλου είναι η ανάδειξη του μουσικού δυναμικού της Θεσσαλονίκης μέσω ποιοτικών συναυλιών, ρεπερτορίου όλων των περιόδων με κύρια έμφαση στο Μπαρόκ αλλά και στην σύγχρονη μουσική 20ου και 21ου αιώνα. Η δε εκτέλεση των έργων γίνεται έπειτα από προσεκτική μουσικολογική μελέτη για την σωστή απόδοση των ιδιωμάτων αλλά και του πνεύματος της μουσικής και πάντα σε συνδυασμό με μια νέα και δημιουργική προσέγγιση. Το σύνολο από τη δημιουργία του έχει εμφανιστεί σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης όπως το Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης, τη Μονή Λαζαριστών, το Τελλόγλειο ίδρυμα τεχνών Α.Π.Θ. , το Γενί Τζαμί, το Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο, το Αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης , την Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., καθώς και τη Βίλα Μπιάνκα για την Στήριξη του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης. Την Περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2015 πραγματοποίησε στο Θέατρο Αυλαία μια σειρά παραστάσεων με το όνομα «Μοίραι εν Χορδαίς» που έγινε σε συνεργασία με την ομάδα χορού Animotus. Την ίδια σαιζόν συμμετείχε στην ταινία μικρού μήκους «Εναλλακτική Λύση» του σκηνοθέτη Β. Τσιράκη, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο διαγωνισμού σεναρίου London Greek film Festival 2015. Τον Μάιο του 2016 έλαβε μέρος στο 3ου φεστιβάλ κιθάρας Θράκης όπου παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το Θρακιώτικο κοντσέρτο για δυο κιθάρες και ορχήστρα εγχόρδων του Δ. Σβυντρίδη με σολίστες τον Μ. Σουρβίνο και Σ. Γκόλγκαρη. Για την αυλαία της καλλιτεχνικής σαιζόν 2016-2017 αναμένονται εμφανίσεις στο φεστιβάλ του Δήμου Πυλαίας, καθώς και στο Μουσείο προσφυγικού πολιτισμού.

Α’ Βιολιά:
Αριστείδης Βοσκίδης 
Γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη  από γονείς μουσικούς. Είναι πτυχιούχος του τμήματος μουσικών σπουδών του Α.Π.Θ, και απετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ.. Είναι επίσης διπλωματούχος βιολιού του Κρατικού Ωδείου Θες/νίκης, αλλά  και φλάουτου από το Δημοτικό ωδείο Θεσ/νίκης, κάτοχος των πτυχίων αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και ενοργάνωσης, και τελειόφοιτος στο τμήμα σύνθεσης του Κ.Ω.Θ.. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τις ορχήστρες του Κ.Ω.Θ., Α.Π.Θ. και της ορχήστρας του Δήμου Καλαμαριάς. Επίσης ήταν μέλος της χορωδίας της σχολής μουσικών σπουδών, και από το 2011 συμμετέχει στο Οργανικό και Φωνητικό σύνολο «Ricercar». Τέλος, έχει διδάξει φλάουτο στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης , στο Αστρινίδειο Ωδείο,  και βιολί στο Ωδείο Σαμαρά από το 2006 έως και σήμερα. Από το 2009 διδάσκει ως καθηγητής μουσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.Δημήτρης Δημητριάδης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986 και από την ηλικία 4 ετών ξεκίνησε μαθήματα μουσικής και βιολιού στη τάξη του κ. Ιωάννη Λάππα μέχρι και το πτυχίο μετά του οποίου συνεχίζει μέχρι σήμερα τις σπουδές του στο όργανο, στη τάξη του κ. Ίγκορ Σελαλμαζίδη. Συμμετέχει ενεργά σε πλήθος οργανικών συνόλων και από το 2012 είναι μέλος του Οργανικού και Φωνητικού Συνόλου «Ricerar».Αντώνης Γραμμενόπουλος 
Γεννήθηκε το 1988 στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος βιολιού του Νέου Ωδείου  Θεσσαλονίκης και απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του   Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ορχήστρες και μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα στο βιολί. Το 2010 βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό Σύνθεσης International Music Prizes for Excellence in Composition. Από το 2011 είναι μέλος του φωνητικού και ορχηστρικού σχήματος «Ricercar», ενώ από το 2012 εργάζεται ως καθηγητής βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης.
Β’ Βιολιά:

Ευδοκία Βοσκίδου 
Γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη. Είναι διπλωματούχος Βιολιού και Μονωδίας του Κρατικού Ωδείου Θες/νίκης, και κάτοχος πτυχίων αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και ενοργάνωσης. Είναι επίσης απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του   Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδικότητα στο βιολί. Έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες ως σολίστ και ως μέλος της ορχήστρας του δήμου Καλαμαριάς. Συμμετείχε επίσης στη χορωδία της Δ.Ε.Η. και στο φωνητικό σύνολο «Τρισεύγενη Καλοκύρη». Από το 2011 είναι μέλος του Οργανικού και Φωνητικού συνόλου «Ricercar», ενώ παράλληλα εργάζεται ως καθηγήτρια Βιολιού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.Έλσα Μήτσα
Είναι πτυχιούχος του Βιολιού από το Όρφειο Ωδείο Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια  με διεθνούς φήμης μουσικούς όπως ο  Lukas David και ο Κ.Γκουβέντας  καθώς και το διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο  “Coloustrings” στο Λονδίνο, υπό τον Geza Silvay. Έχει διδάξει σε ωδεία και συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σύνολα και ομάδες, από όλο σχεδόν το φάσμα της μουσικής. Παράλληλα  είναι κάτοχος πτυχίου του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών  και μεταπτυχιακού στα Χρηματοοικονομικά. Από το 2014 είναι μέλος του Οργανικού και Φωνητικού Συνόλου «Ricercar».Βιόλα:

Δημήτρης Θαβώρης
Είναι πτυχιούχος  του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ και κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας και Βιολιού από το Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Από το 2008 μελετάει βιόλα ενώ παράλληλα, σπουδάζει Σύνθεση. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του με Masters of Music στη Σύνθεση για τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση (Commendation) (Kingston University of London).  Το 2013 η London Contemporary Chamber Orchestra επέλεξε μεταξύ άλλων συνθετών, το κομμάτι  του “Trees” για την ετήσια συναυλία της, ενώ ως συνθέτης έχει συνεργαστεί με θεατρικές και ομάδες χορού στη Θεσσαλονίκη και την Φλώρινα. Έχει συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, σε σεμινάρια Μουσικής Ερμηνείας, σεμινάρια Μουσικής για τον Κινηματογράφο και για το Θέατρο, καθώς και στην Χορωδία του Α.Π.Θ. , το «Μουσικό Πολύτροπο», τη Συμφωνική Ορχήστρα του Α.Π.Θ., τις ερασιτεχνικές και ημιεπαγγελματικές ορχήστρες του Λονδίνου: Baroque Strings, Angel Orchestra, Collaborative Orchestra και London Contemporary Chamber Orchestra. Από το 2014 είναι μέλος του Οργανικού και φωνητικού συνόλου «Ricercar».

Βιολοντσέλλο:

Μαρία Τσαλίκη
Γεννήθηκε, σπούδασε και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του τμήματος βιολοντσέλου του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο βιολοντσέλο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος ''Vibrato'' και από το 2015 συμμετέχει στο Οργανικό και Φωνητικό σύνολο «Ricercar». Έχει εμφανιστεί ως μουσικός ορχήστρας και ως χορωδός, σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει συμπράξει με θεατρικές και χορευτικές ομάδες.
Κοντραμπάσο:

Λυγία Μηλιά

Είναι τελειόφοιτη του Σύγχρονου Ωδείου Θες/νικης. Έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα Πτολεμαΐδας, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, καθώς και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Την καλλιτεχνική περίοδο 2015-2016 συμμετείχε θεατρικά στην  οπερέτα «Ο ιππότης του χιονιού» στο Θέατρο «Κολοσσαίον». Αποτελεί μέλος του Οργανικού και φωνητικού συνόλου «Ricercar» και κορυφαίο Μέλος της Συμφωνικής ορχήστρας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης  «MOYSA», με συνεργασιες όπως R.C.O. , EU.Y.O., και CAMERISTI DEL TEATRO ALLA SCALA του Μιλάνο.

Διδασκαλία-Διεύθυνση- Τσέμπαλο:

Μιχάλης Μήρτσιος

Γεννήθηκε στη Βενετία και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Δημοτικό Ωδείο Σταυρούπολης ανώτερα θεωρητικά, πιάνο και μουσική δωματίου με τον ειδικό στην Μπαρόκ μουσική Β. Τσοτσόλη. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Σύνθεσης του ωδείου «Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης», στην τάξη του καθηγητή Κ. Σιέμπη. Διετέλεσε μέλος διάφορων Φωνητικών Συνόλων, όπως οι χορωδίες «Μακεδονία», «Ι.Μάντακας», «Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης»,  αλλά και το Φωνητικό σύνολο «Τρισεύγενη Καλοκύρη». ΄Έχει παρακολουθήσει ενεργά σεμινάριο χορωδιακής μουσικής (Europa Cantat), σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας, τσέμπαλου  και παλαιάς μουσικής υπό τον καθηγητή Γ. Χοϊδά. Συμμετείχε σε συναυλίες ως χορωδός αλλά και ως μαέστρος σε μεμονωμένα έργα. Το 2011 δημιούργησε το Οργανικό και Φωνητικό Σύνολο «RICERCAR», το οποίο και διευθύνει παρουσιάζοντας έργα ευρείας μουσικής γκάμας, με έμφαση στο Μπαρόκ είδος.

No comments:

Post a Comment