Εκθέσεις Ιουνίου :: Greek Marble Initiative Showroom | Kamen Tanev: Free Formation

Η Myrό Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης) και η Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου (Greek Marble Initiative) έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στα εγκαίνια της έκθεσης του καταξιωμένου Βούλγαρου γλύπτη Kamen Tanev, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, στις οκτώ το βράδυ (20.00).

Η έκθεση φέρει τον διακριτικό τίτλο "Free Formation", και αποτελείται ως επί το πλείστον από νέα μπρούτζινα γλυπτά του Kamen Tanev. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.

O γλύπτης, σε δήλωση που εξέδωσε για την έκθεση σημειώνει: "Αντιλαμβάνομαι την τέχνη της γλυπτικής ως μια διαμορφωτική διαδικασία, στην οποία ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια παραγγελία στο χώρο τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Αναμφισβήτητα, είναι μια τέχνη των πραγματικών αντικειμένων τριών διαστάσεων τοποθετούνται σε πραγματικό χώρο. Παρά το γεγονός ότι, ο γλύπτης χρησιμοποιεί θετικές επιστήμες, όπως γεωμετρία, φυσική, βιολογία κλπ Στόχος του είναι να εκφράσουν και να μοιραστούν σε δημόσια τα συναισθήματά του, τις εντυπώσεις, εφευρέσεις, άποψη της ζωής. Στο πλαίσιο της εποχής μας - δυναμική, έντονη, υπερφορτωμένο με πληροφορίες, έχω επιλέξει τη σύντομη φόρμα ως τον καλύτερο τρόπο για την καλλιτεχνική έκφραση. Έχω δημιουργήσει γλυπτά μου ως διαφορετικά τμήματα, προκειμένου να επιτευχθεί πιο ζωτικής σημασίας, άμεση επίπτωση. Τονίζω για μια λεπτομέρεια της μια περίεργη δομή, αντικείμενο ή ουσία, δίνοντας ένα νέο νόημα από τη θέση της σε έκτακτη περιβάλλον ή αλλάζοντας τις διαστάσεις και τη σύνθεσή της. Είναι μια διαδικασία αναζήτησης, συγκέντρωσης και λήψης ενημερωτικού σημάτων, την οποία αργότερα μετατρέψει σε μια νέα πραγματικότητα. Το τελικό κομμάτι της τέχνης, όπως ένα πραγματικό αντικείμενο στο μέγεθος, μετρά το ίδιο με το περιβάλλον, ζει τη δική του ζωή και συνεργάτες με το κοινό, λόγω της γλώσσας της γλυπτικής του".


Σύντομο Βιογραφικό
Ο Kamen Tanev γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Βουλγαρία. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Σόφιας από όπου αποφοίτησε το 1998 με δίπλωμα γλύπτη, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του με ένα Master στην Γλυπτική στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει χρηματίσει Λέκτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου της Σόφιας. Έχει συμμετάσχει σε πλειάδα συμποσίων γλυπτικής σε όλο τον κόσμο και τιμηθεί με διεθνή βραβεία σε συμπόσια και Biennale. Έργα του έχουν εκτεθεί σε ατομικές και πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Βουλγαρία, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ινδία, την Ταϋλάνδη και την Γουατεμάλα, και έχει στο ενεργητικό του δύο ατομικές εκθέσεις, στην Βουλγαρία. Μνημειακά γλυπτά του (περισσότερα από 30) βρίσκονται στην Βουλγαρία, την Ελλάδα (στο Διδυμότειχο, και την Κεραμωτή Καβάλας), στην Ρωσία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Αίγυπτο, την Τουρκία κ.α. Είναι μέλος στην Greek Marble Initiative από το ξεκίνημα του project στο πλαίσιο του οποίου έχει φιλοτεχνήσει περισσότερα από 20 γλυπτά σε ελληνικό μάρμαρο και μπρούντζο. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, και θα είναι ανοικτή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00 και Σάββατο 11.00 – 15.00 κατά την διάρκεια της.

Σχετικά με την Greek Marble Initiative
Η Greek Marble Initiative (Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου) είναι μία πλατφόρμα διασύνδεσης γλυπτών που έχει στόχο την προαγωγή της σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο, την προβολή σύγχρονων Ελλήνων γλυπτών στο εξωτερικό και την διεύρυνση της απεύθυνσης τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η πλατφόρμα διοργανώνει όλο τον χρόνο εκθέσεις, συμπόσια, και events, ενώ συνδέεται με έλληνες και ξένους γλύπτες το έργο των οποίων διαχειρίζεται και προβάλλει συστηματικά. Η Greek Marble Initiative ιδρύθηκε το 2013 ως μία δραστηριότητα του Myrό Group of Culture κατόπιν προσωπικής πρωτοβουλίας του ιδρυτή του Myrό Antiques House και ιδιοκτήτη του Group Σταύρου Μυρωνίδη το 2013. Αυτή την στιγμή η πλατφόρμα συνδέει 36 Έλληνες και ξένους γλύπτες και έχει περισσότερους απο 100 ενδιαφερόμενους (affiliates) καλλιτέχνες για τα projects της. Παραλληλα, το κτήμα του Myrό Antiques House όπου στεγαζονται εκατοντάδες γλυπτά σύγχρονης τεχνης σε Ελληνικό μάρμαρο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα πάρκα γλυπτικής στην Ευρώπη, και είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Μάθετε πρώτοι τα νέα της Greek Marble Initiative στο blog http://greekmarbleinitiative.blogspot.gr/.

Σχετικά με το Greek Marble Initiative Showroom και την Myrό Gallery
Η Myrό Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον χώρο του Πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών ( Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, κ.α.) τον Σεπτέμβριο του 2011. Καλλιτεχνικά διευθύνεται από τον Πάρη Καπράλο, Εικαστικό Επιμελητή. Πέντε διακριτοί χώροι συναποτελούν την Myrό Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων.

Στο Greek Marble Initiative Showroom η Myrό Gallery παρουσιάζει παράλληλα με τις άλλες εκθέσεις της και έναν σύγχρονο γλύπτη κάθε εκθεσιακό μήνα, δημιουργώντας διαρκή κίνηση στον τομέα της γλυπτικής. Ο χώρος θα παρουσιάζει κυρίως τους γλύπτες που ανήκουν στην Greek Marble Initiative -Έλληνες και ξένους- αλλά κατά καιρούς θα φιλοξενεί και άλλους καλλιτέχνες, προτείνοντας τους στο φιλότεχνο κοινό, ακόμα κι αν δεν είναι μόνιμα μέλη της Πρωτοβουλίας. Περισσότερες πληροφορίες: www.myro.gr

No comments:

Post a Comment