Εγκατάσταση της 'Ελενας Εφέογλου "Crossing Borders - Becoming European"

Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε στον χώρο της Βιτρίνας μας από την Πέμπτη 2 Ιουνίου εως και το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, την εγκατάσταση της Διδάσκουσας στο εργαστήριο Φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα) Έλενας Εφέογλου η οποία εστιάζει στην μυστικές πορείες μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, στον δρόμο τους για το όνειρο της φυγής στην Ευρώπη.

Σε δήλωση της που συνοδεύει την εγκατάσταση, η Εικαστικός σημειώνει:

"Ελληνικά Σύνορα. Πρόσφυγες και μετανάστες κρύβονται πίσω από συστάδες δέντρων και θάμνων, καραδοκούν για τις κινήσεις των συνοριοφυλάκων, ψάχνοντας για τη στιγμή που θα ξεφύγουν της προσοχή τους και θα κάνουν ένα ακόμη βήμα προς το όνειρο πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τις πλουσιότερες χώρες της κεντρικής Ευρώπης ή του Ευρωπαϊκού Βορρά.Δεκάδες είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα με τα πόδια, μέσα από κρυφά περάσματα και να κινηθούν προς την κατεύθυνση των Ευρωπαϊκών χωρών.

Στριμώχνουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους σε μικροσκοπικά σακίδια, φορώντας το ένα ρούχο πάνω από το άλλο, ώστε να μη μεταφέρουν πολλά πράγματα στα σακίδια τους και κουραστούν.Όταν θα διασχίσουν τα σύνορα, θα πετάξουν τα φθαρμένα και θα κρατήσουν τα καλύτερα, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα καχύποπτα μάτια των ντόπιων και από τη μεθοριακή αστυνομία. Αγωνίζονται να δημιουργήσουν μια νέα εικόνα που δε θα ανταποκρίνεται σε αυτή του μετανάστη, για να αποφύγουν τον έλεγχο, να αυτοπροσδιορίσουν την υπόστασή τους μέσα από την κατασκευή μιας νέας ταυτότητας που διαμορφώνεται σύμφωνα με το πολιτιστικό και εθνικό πλαίσιο της νέας χώρας, επιτυγχάνοντας συνάφεια των εξωτερικών χαρακτηριστικών στο πρώτο τους κιόλας βήμα και να προχωρήσουν. Τα ρούχα αποτελούν στοιχεία έκφρασης και το σώμα γίνεται αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας για τη νέα αυτή ταυτότητα".

Η εγκατάσταση είναι ορατή από τον δρόμο, χωρίς να απαιτεί την είσοδο του θεατή στον χώρο. 

No comments:

Post a Comment