Βραδυά αφιερωμένη στην κεραμική γλυπτική

Η Myrό Gallery σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε σε μια επίδειξη  δημιουργίας ανθρωποκεντρικού παραστατικού γλυπτού από πηλό,  από την κεραμίστρια  ΌΛΙΑ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ, την ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 στις 20.00. Η βραδυά διεξάγεται με αφορμή την έκθεση της γνωστής κεραμίστριας στον χώρο  Myrό Κόγχη (πληροφορίες για την έκθεση ΕΔΩ).
Σημειώνει η κεραμίστρια: "Η γλυπτική ορισμένων καλλιτεχνών διέπεται συχνά από μια τάση προς την παραμόρφωση. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η ευαισθησία αντιπροσωπεύει κάτι πολύ σημαντικό - και σε καμία περίπτωση τυχαίο - σημείο στα έργα τους. Αυτό συμβαίνει όταν το μάτι του καλλιτέχνη επικεντρώνεται σε μια λεπτομέρεια, τη μεγενθύνει για να της δώσει έμφαση και να την μετατρέψει σε συνθήκη που θα του προσφέρει ικανοποίηση. Αποτέλεσμα αυτής της τεχνικής είναι οι φιγούρες που αποδίδονται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο,  διογκώνονται υπέρμετρα ή απομονώνονται κάποια μέρη του κορμιού και οι μορφές  παίρνουν παράξενες όψεις.

Πλάθοντας το γλυπτό μας, θα στηριχτούμε και σ' αυτή την επιλογή, για να τονίσουμε πως η δημιουργία όμορφων σωμάτων, κάποιες φορές πληγωμένων ή παραμορφωμένων ή με απίθανους μυς, καταδεικνύει την ύπαρξη ενός αυθεντικού αισθήματος. Ο λόγος είναι ότι παρόλο που μελετάμε τα ιδιώματα της παραστατικής απεικόνισης, γνωρίζουμε καλά πως στην τέχνη οι εικόνες έχουν την ανάγκη να μεταβάλλονται για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους, στο βαθμό που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα αλλά τη δημιουργούν. Δεν υπάρχει αντικειμενική απεικόνιση και το μυστικό της δημιουργίας στηρίζεται στην ελευθερία του καλλιτέχνη να αντιλαμβάνεται, να δρα και να ερμηνεύει.

Οι δρόμοι της γλυπτικής είναι αυτοί του σώματος. Το περιεχόμενο της έκφρασης ενός “πλάστη” μπορεί να είναι ποικίλο και διαφορετικό: μπορεί να γοητευτεί από τις τεχνοτροπίες και τις καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής ή να προτιμήσει την κλασική μανιέρα, τον πρωτογονισμό του γυμνού πηλού, όπως τον χρησιμοποιούσαν αιώνες πριν, μα στην ουσία ο καλλιτέχνης προβάλλει πάντα τα δικά του συναισθήματα. Αφήνεται στην μαγεία της εικόνας των σωμάτων, που περνούν μπροστά από τα μάτια του. Είναι ο έρωτας για αυτά που ωθεί τα χέρια του, χαραγμένα με τις γραμμές του πάθους για την δουλειά του να επαναλαμβάνουν εκείνες τις μυθικές κινήσεις του πλασμού, σφίγγοντας και μαλάσσοντας τον πηλό, προσπαθώντας να γίνουν ένα μαζί του και να ζωντανέψουν τις μυστικές επιθυμίες τους".

Χρόνος: Πέμπτη 29 Ιανουαρίου στις 20.00
Διάρκεια: 1 ώρα και κάτι
Τόπος: Myrό Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης, ΤΚ54621,
Επικοινωνία: τηλ. 2310 269187,
myro.thessaloniki@gmail.com

No comments:

Post a Comment