Myrό Κεντρική Αίθουσα :: Intimacy Unfolding

Πατήστε στην φωτογραφία
για μεγέθυνση
Η Myrό Gallery είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την φιλοξενία του κοινού project του γνωστού ρουμάνου γλύπτη Ciprian Hopirtean και της συντρόφου του στην ζωή (αλλά όχι στην τέχνη) Ελληνίδας χαράκτριας Κριστιάνας Ηλιοπούλου - Hopirtean, και να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια της έκθεσης του την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 20.00 το βράδυ.  Η έκθεση “Intimacy Unfolding”, που θα φιλοξενηθεί στην Κεντρική Αίθουσα των χώρων που συναποτελούν την Myrό Gallery,  είναι το αφήγημα συμβίωσης δύο καλλιτεχνών. Ένας εικαστικός διάλογος που προέκυψε από την ανάγκη απεικόνισης ονείρων, συναισθημάτων και καταστάσεων που βιώνοουν ως ζευγάρι. Με το πέρασμα του χρόνου, δουλεύοντας ο ένας δίπλα στον άλλο, ανακαλύψαμε οτι έχουμε παρόμοια αντίληψη του εικαστικού χώρου, της αίσθησης της ισορροπίας του και ένα κοινό οπτικό «λεξικό».


Χαράζοντας γυναικεία σώματα σε μέταλλο, σμιλεύοντας  αντρικές φιγούρες σε μάρμαρο, η ανάγκη μας είναι ίδια – της αυτογνωσίας και της κατανόησης της κρυφής πλευράς της ζωής, της δύναμης να βλέπουμε πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων. Χρησιμοποιούμε τα ίδια σύμβολα, βαθιά συνδεδεμένα με την υπαρξιακή μας υπόσταση. Η πύλη με την συμμετρία της σαν πέρασμα ανάμεσα σε δύο πραγματικότητες και το σύμβολο του απείρου σαν μια υπενθύμιση της ευθραυστότητάς μας και της αναζήτησης μιάς ανώτερης ψυχικής δύναμης. Η σφαίρα και ο κύκλος, σύμβολα της ολοκλήρωσης και της τελειότητας, το τρίγωνο με την διπλή υπόσταση της φύσης του - αρσενική και θηλυκή, το τετράγωνο που συμβολίζει την Γη, το σώμα και την ύλη”. Παρ’όλο που χρησιμοποιούμε διαφορετικά υλικά και μέσα εκφράσεων και παρά τις διαφορετικές καταβολές τους, τα έργα μας καταλήγουν να συναντιούνται στη βάση μιας κοινής αισθητικής και ποιότητας. Η εικόνα είναι μια εξομολόγηση

και ένας καθρέφτης γυρισμένος προς τον εαυτό μας και προς τον άλλον ταυτόχρονα και μας βοηθάει να κατανοούμε καλύτερα την βαθιά σχέση που έχουμε σαν ζευγάρι και σαν εικαστικοί, μαζί και ξεχωριστά. Και για τους δύο μας η δημιουργία είναι ένας σημαντικός δρόμος που οδηγεί στη βίωση του μυστηρίου της ύπαρξης. Με αυτόν τον τρόπο η συνύπαρξή μας γίνεται πιο ουσιαστική κάθε μέρα. Αυτή η έκθεση είναι μέρος του κοινού ταξιδιού  ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Αντικρίζοντας ο ένας τον άλλο, δημιουργούμε τους προσωπικούς μας μύθους σε κάθε βήμα, οδεύοντας μαζί πρός μιά εσωτερική ελευθερία πέρα από τα προσωπικά μας όρια”, γράφουν σε κοινή τους δήλωση οι καλλιτέχνες.

Σύντομα Βιογραφικά
Ο  Ciprian Hopirtean γεννήθηκε το 1977 στο Aiud , Ρουμανία. Το 2008 απέκτησε δύο πτυχία του Εικαστικού Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Οράδεας, Ρουμανία, στην  κατεύθυνση συντήρηση / αναστήλωση έργων ζωγραφικής και στην κατέυθυνση ζωγραφική. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.)  Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στην Γλυπτική σε μάρμαρο. Συγκαταλέγεται στους πρώτους γλύπτες που εργάστηκαν για το ιδρυτικό συμπόσιο της Greek Marble Initiative, και συνδέεται με την Πρωτοβουλία. Γλυπτά του έχουν εκτεθεί στην Myrό Gallery στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης των γλυπτών που συνδέονται με την Ελληνική πρωτοβουλία Μαρμάρου το 2014, ενώ το ίδιο έτος η γκαλερί φιλοξένησε εικαστική εγκατάσταση του στον χώρο της Βιτρίνας της, υπό τον τίτλο “Από την Ιδέα στην φόρμα” η οποία διερευνούσε την πορεία του γλυπτού από την στιγμή της σύλληψης μέχρι την γέννηση του στα χέρια του γλύπτη. Ο γλύπτης έχει λάβει μέρος σε Συμπόσια Γλυπτικής στην Ελλάδα και την Ρουμανία και Διεθνή Συμπόσια Εικαστικών.  Zεί και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

H Kριστιάνα  Ηλιοπούλου-Hopirtean γεννήθηκε το 1969 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Ζωγράφος, χαράκτρια, μέλος του  Επιμελητηρίου  Εικαστικών  Τεχνών  Ελλάδος, του  Συλλόγου  Καλλιτεχνών  Εικαστικών  Τεχνών  Βορείου  Ελλάδος και  της  Ένωσης  Ελλήνων  Χαρακτών, ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Η εικαστικός είναι πτυχιούχος του  Εικαστικού Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε ως ζωωγράφος από το εργαστήριο Α. Θεοφιλακτόπουλου, ενώ το τελευταίο έτος σπουδών πραγματοποιήθηκε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. - ERASMUS στο Universitat  de  Barcelona , Ισπανία. 2004. Αργότερα απέκτησε και 2ο πτυχίο του Εικαστικού Τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το εργαστήριο Χαρακτικής, με επιβλέποντα τον καθηγητή Μανόλη Γιανναδάκη. Έχει εκθέσει έργα της σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εσωτερικό. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2014, είναι επισκέψιμη κατά τις μέρες και ώρες λειτουργίας της Myrό Gallery (Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 15.00) και είναι Ελεύθερη Είσοδος για το κοινό.

No comments:

Post a Comment