Νέα Ελληνική Χαρακτική 1 | Βιογραφικό Σημείωμα :: Γιάννης Μονογυιός

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1965. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη του γνωριμία με την εικαστική δημιουργία έγινε μέσα από την γλυπτική, με την παρακίνηση και βοήθεια του Κωνσταντίνου Παλιάν, στα πλαίσια της εικαστικής ομάδας «Πολυεργαστήρι», στη Θεσσαλονίκη το 1984. Από το 1994 ασχολείται επαγγελματικά με την κεραμική και τις εικαστικές κατασκευές. Από τα τέλη του 2004 και ως τα μέσα του 2008, εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Yoga World». Κατά την περίοδο αυτή ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την διοργάνωση από το περιοδικό, δύο συνεδρίων (στα πλαίσια της έκθεσης Activia), του «ΝΑΜΑSΤΕ» στο περίπτερο 8 της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, 4-7 Μαΐου 2006 και του 1ου -στον Ελληνικό χώρο- Συνεδρίου για τη Γιόγκα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αθήνα 1-3 Δεκέμβρη 2006. Στα δύο αυτά συνέδρια έχουν εκτεθεί και εικαστικές δημιουργίες του. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε δύο βιβλία των εκδόσεων «Άγνωστο». Το 2008, γίνεται η επανασύνδεση με το «Πολυεργαστήρι» και μαθητεύει κοντά στον ίδιο καλλιτέχνη. Εμπνέεται από την δημιουργική ατμόσφαιρα της ομάδας αυτής, για παραπέρα έρευνα νέων εκφραστικών μέσων. Επίσης, με τις σημαντικές συμβουλές του χαράκτη Ruud Matthes και την πολύτιμη βοήθεια του δασκάλου χαρακτικής Δημήτρη Καρλαφτόπουλου, άρχισε να ασχολείται πιο ουσιαστικά με την χαρακτική και ιδιαίτερα την Λινοτυπία αρχικά μονός, ενώ έως σήμερα παρακολουθεί σχολή χαρακτικής στην οποία διδάσκει ο παραπάνω καλλιτέχνης (Κέντρο Χαρακτικής Ήλιος ). Από τον Απρίλιο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009 εργάσθηκε υπό την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Παλιάν στην οροφογράφηση της Τράπεζας και άλλων χώρων της Ι.Μ. Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους. Το 2012, οργανώνει μαζί με την εικαστικό Μαρία Πασσαλή το τετραήμερο «1ο Συμπόσιο Χαρακτικής ΣΚΕΤΒΕ- Χαρακτών Γραφές», που λαμβάνει χώρα στη στέγη του ΣΚΕΤΒΕ και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη.
Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ), και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ). Επίσης, μέλος της συντακτικής ομάδας (και αρθρογράφος) του περιοδικού Τέχνης Ίχνη, το οποίο εκδίδεται από τον ΣΚΕΤΒΕ.
Ατομικές Εκθέσεις2013 - Myrό Project Room
2012 – «Εσωτερικός Άνθρωπος/ Περιβάλλον» έκθεση χαρακτικών, Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.

– «Δίπολες Γραφές» έκθεση χαρακτικών, Αίθουσα Τέχνης Έψιλον, Θεσσαλονίκη

2010- «13.000 Λέξεις» έκθεση 13 χαρακτικών στο contACT Art Club, Θεσσαλονίκη

2006 - Εικαστικές δημιουργίες στα πλαίσια των δύο συνεδρίων του περιοδικού«Yoga World».

. 1999 – Εγκατάσταση/ γλυπτό σε φυσικό μέγεθος, στο ethnic εστιατόριο «Υφήλιος», στην Θεσσαλονίκη.Ομαδικές Εκθέσεις

2012

-Διεθνής έκθεση των “ Προσκεκλημένων Καλλιτεχνών” στους εξής χώρους: Theater/Auditorium Municipal- Alijo, Theater of Vila Real, Douro Museum-Regua, Bread and Wine Museum- Favaios, στην Πορτογαλία (στα πλαίσια της “6th International Printmaking Biennial of Douro 2012”).

-«Plan B» έκθεση χαρακτικών της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, στο «Μέγαρο Ευνάρδου», Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στην Αθήνα (στα πλαίσια του «2ου Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών»).

-«ΣΚΕΤΒΕ/ 30 χρόνια εκτυπώσεων» έκθεση χαρακτικών, πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», στην Αθήνα (στα πλαίσια του «2ου Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών»).

- Εκθέσεις: στην Taller Galleria Fort του Cadaques, Ισπανία,

στο Fundació Tharrats d'Art Gràfic, Pineda de Mar (Barcelona), Ισπανία,

στην Gallery "L'Etangd'Art", Bages, Γαλλία, και στο Wingfield Barns, Suffolk, Αγγλία ( όλες στο πλαίσιο του 32ου Mini Print International of Cadaques).

- Έκθεση στη γκαλερί Lessedra, στη Σόφια της Βουλγαρίας ( στο πλαίσιο του 11ου Lessedra World Art Print Annual/ Mini Print 2012).

- Έκθεση Μινιατούρας στην αίθουσα τέχνης Vlassis art, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη.

- Μπαζάρ τέχνης στην αίθουσα τέχνης Vlassis art, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη.

2011

- Παράλληλες εκθέσεις «Dream and Think Positive» στις γκαλερί Enigma και Saint George Art Gallery ( στην Κηφισιά και το Κολωνάκι αντίστοιχα) στην Αθήνα.

-Έκθεση στο ιστορικό κτήριο Tophane-i Amire, Κωνσταντινούπολη (στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού Χαρακτικών Τυπωμάτων, που οργανώθηκε από την Ένωση Μουσείων Ζωγραφικής και Γλυπτικής- Association of Museums of Painting and Sculpture, της Τουρκίας)

- Εκθέσεις: στην Taller Galleria Fort του Cadaques, Ισπανία,

στο Fundació Tharrats d'Art Gràfic, Pineda de Mar (Barcelona), Ισπανία,

στην Gallery "L'Etangd'Art", Bages, Γαλλία, και στο Wingfield Barns, Suffolk, Αγγλία ( όλες στο πλαίσιο του 31ου Mini Print International of Cadaques).

- Έκθεση στη γκαλερί Lessedra, στη Σόφια της Βουλγαρίας ( στο πλαίσιο του 10ου Lessedra World Art Print Annual/ Mini Print 2011).

- Έκθεση στο Museo Nomade del Grabado, Buenos Aires, Argentina(στο πλαίσιο της διεθνούς μπιενάλε μικρών χαρακτικών, Francisco Paco Urondo 2011)

- ¨Έκθεση χαρακτικών στο Arte AC / Tecnológico de Monterrey, Μεξικό (στο πλαίσιο του International Printmaking Juried Exhibit Prints for Peace 2011)

– Έκθεση στο Arts Centre της Bibliotheca Alexandrina, Αίγυπτος( στο πλαίσιο της Bibliotheca Alexandrina 2nd International Biennale For Miniature Graphics)

-Ετήσια έκθεση των σπουδαστών χαρακτικής, στον εκθεσιακό χώρο του κέντρου χαρακτικής και εφαρμοσμένων τεχνών «Ήλιος», του δήμου Νεάπολης Συκεών, στη Θεσ/νικη .

- «Συναντήσεις για την Τέχνη», έκθεση στην Μονή Λαζαριστών, Θεσ/νικη ( στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών).

- Έκθεση Μινιατούρας στην αίθουσα τέχνης Vlassis art, άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη.

- Έκθεση «Με την Ματιά 50 Εικαστικών» στην αίθουσα τέχνης Έψιλον, στην Θεσσαλονίκη

- «Bazaart» Μπαζάρ τέχνης στο συνεδριακό κέντρο της τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη.

2010

-«Εικαστική Συνάντηση», έκθεση στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ενταγμένη στα 45α Δημήτρια)

-«Τέχνης Άρθρωσις», έκθεση στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (ενταγμένη στα 45α Δημήτρια)

- ¨Έκθεση χαρακτικών στο Arte AC / Tecnológico de Monterrey, Μεξικό (στα πλαίσια του Third International Printmaking Juried Exhibit Prints for Peace 2010)

- Έκθεση Μινιατούρας στην αίθουσα τέχνης Vlassis art, άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη.

- Έκθεση Μινιατούρας στην γκαλερί Τεχνοχώρος, Ιωάννινα

- Έκθεση Μικρών έργων & Μινιατούρας στην αίθουσα τέχνης της Δόμνας Κουρτίδου, στην Βέροια.

- «Εικαστικές διαδρομές» στο συνεδριακό κέντρο της τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη.

-Έκθεση εικαστικών στο Κτήριο 56 του Ελληνικού Κόσμου, Αθήνα (στα πλαίσια του Athens Fringe Festival)

-«Εικαστικές διαδρομές» Αίθουσα τέχνης Ναιάς στην Νάουσα.

-Έκθεση εικαστικών τεχνών στον αρχαιολογικό/ εκθεσιακό χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη

- Έκθεση εικαστικών στο Partisan Art Cafe, Θεσσαλονίκη (στα πλαίσια του Festival contACT#2- Abnormal Cocreation).

2009

- Έκθεση «Πολυεργαστήρι», στην γκαλερί- βιβλιοπωλείο «Ιανός» Αμπελοκήπων, στη Θεσσαλονίκη.

1993

- Γκαλερί «ΜΟΝΟ ΕΝΑ» της Μαρίνας Πετρή, στην Χώρα της Μυκόνου.

-Έκθεση/ χάπενινγκ «Flower Power», με φωτογραφίες της Πανωραίας Γαλατά, ζωγραφική της Μαρίνας Πετρή και γλυπτά του ιδίου, στο εστιατόριο «1900» στη Χώρα της Μυκόνου.


No comments:

Post a Comment