Αναδρομική του Γιάννη ΑδαμαντίδηΗ Myrό Gallery φιλοξενεί αναδρομική έκθεση έργων του ζωγράφου Γιάννη Αδαμαντίδη και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 στις 20.00. Η έκθεση θα καλύψει μια ευρεία περίοδο δημιουργίας του καλλιτέχνη από την δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Κεντρική Αίθουσα του χώρου.

Ο Γιάννης Αδαμαντίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα . Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και εργάστηκε ως διευθυντής Κέντρου Ξένων Γλωσσών επί σειρά ετών. Μετά από ελεύθερες σπουδές στην Ελλάδα και Αγγλία στο School of Fine Arts, UCL , άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την ζωγραφική με την παρουσίαση της πρώτης ατομικής του έκθεσης το 1995. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε 9 ατομικές και σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα , Ιταλία , Γερμανία και Η.Π.Α. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 25 Απριλίου – 11 Μαΐου 2013
Myrό Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου
Μέρες / Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 - 14.00 & 17.00 - 21.00 και Σάββατο 11.00 - 15.00. Επίσης δέχεται επισκέψεις κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (2310269187) Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, σε όλη την διάρκεια των εκθέσεων της.Σχετικά με το έργο του Γιάννη Αδαμαντίδη έχει γραφεί:


«...Ο Γιάννης Αδαμαντίδης. χαρακτηρίζεται από το ασίγαστο πάθος του, για έκφραση και έρευνα. Έτσι οι παράλληλες ζωγραφικές σειρές της έκθεσης αυτής, παρά τη διαφορετική τους θεματική εκφορά, συνδέονται με τον κοινό κρίκο μιας δυναμικής χρωματικής κλίμακας. Οι νεκρές φύσεις με τα θερμά τους χρώματα και την μορφολογική τους συγκρότηση, μας υποβάλουν μια χαρούμενη λυρική διάθεση. Τα τοπία του καλλιτέχνη σε παρασύρουν σε παλλόμενα χρωματικά πεδία, εκπληκτικής έντασης και αρμονίας. Τοπία δυναμικά και πρωτόγνωρα, πόλεων και υπαίθρου. Στους πίνακες πάλι με τις μορφές ο καλλιτέχνης με δηκτικό σαρκασμό αποτυπώνει το προσωπικό κοινωνικό του σχόλιο...»

- Σοφία Καζάζη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης


«...Το αποτέλεσμα της δουλειάς του Γιάννη Αδαμαντίδη είναι συνταρακτικό και συγχρόνως υποβλητικό. Ο συνδυασμός ζεστασιάς και δύναμης είναι εντυπωσιακός. Μ' άρεσε ιδιαίτερα η σύνθεση και η ισορροπία των χρωμάτων. Στις ψυχρότερες συνθέσεις, τα μπλε και τα κόκκινα ζωντανεύουν μια ανησυχητική ατμόσφαιρα. Αυτό λειτουργεί αντίθετα από τα θερμότερα έργα των οποίων τα χρώματα είναι φιλικά. Θα χαρακτήριζα την ζωγραφική του Γιάννη Αδαμαντίδη, ζωγραφική εποχών, με την έννοια ότι οι αποκλίσεις των χρωμάτων αιχμαλωτίζουν μεταβολές είτε αυτές είναι στη Φύση είτε είναι μεταβολές σε συναίσθημα....»
- Steffanie Balgea Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Washington και Μέλος του Συμβουλίου Τέχνης του San Francisco


«..."Η τέχνη είναι για 'μένα η ψυχή μου, και η ψυχή είναι Αγια". -Έτσι είπε ο Μ. Chagall.
Αυτή η φράση αντιπροσωπεύει καλύτερα την καλλιτεχνική δημιουργία του Γιάννη Αδαμαντίδη, η οποία απεικονίζει την ψυχική κατάσταση του καλλιτέχνη.
Στα περισσότερα έργα του, ο ζωγράφος εκμεταλλεύεται την θερμότητα του ηλιακού φωτός, στοιχείο τόσο χαρακτηριστικό για το ελληνικό τοπίο, όπου επικρατούν παραλλαγές κίτρινων και κόκκινων χρωμάτων. Υπάρχουν έργα που δίνουν την αίσθηση ηρεμίας και συλλογισμού, με τα χρώματα ήσυχα.
Ο χρωματισμός που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης δείχνει ότι ο ζωγράφος δημιούργησε τα έργα του σε διαφορετικές ψυχικές καταστάσεις. Πότε τα έργα του είναι αυθόρμητα, ζωντανά όπως η έκρηξη του ηφαιστείου με ζεστά, καυτά χρώματα και πότε τα έργα του είναι ήσυχα με κρύο-σκούρο-μπλε- τόνο. Την δημιουργία του ζωγράφου μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως αφηρημένη τέχνη του εξπρεσιονισμού, η οποία μας οδηγεί σε μια αυθόρμητη και καλλιτεχνικά προσωπική αίσθηση. Τόσο ο χρωματισμός όσο και η μορφή σφύζουν από ζωή και κίνηση...»

- Βαρβάρα-Μαρία Χάντελ-Γαλάτου Ιστορικός της Τέχνης Μάστερ Ιστορίας της"ΤέχνηςΤου Πανεπιστημίου Βροτσλαβ-Ιϊολωνία


«... Η τέχνη είναι σαν μια ιστορία - περιμένεις να έχει ένα θέμα, μια δομή. Αλλά με του Γιάννη Αδαμαντίδη τη δουλειά βρίσκω τον εαυτό μου αιχμαλωτισμένο από αυτό που λέγεται χωρίς την ανάγκη να περιλαμβάνεται μέσα σε μια δομή. Το μάτι περιπλανιέται στους πίνακες, ψάχνοντας ένα σημείο αναφοράς, αναρωτώμενος τι προσπαθεί να πει ο καλλιτέχνης, βρισκόμενος σε αμηχανία, ωστόσο καθαρά συγκινημένος. Απομακρύνεσαι γεμάτος διάθεση και αισθήματα.
Τελικά ο καλλιτέχνης είναι εντυπωσιακός. Αιχμαλωτίζει το κοινό στο ν' ακούσει την ιστορία του και να βιώσει την διάθεση του, τα αισθήματα του, την τέχνη του. Συνιστώ τη δουλειά του σ' όλους όσους εκτιμούν τη δύναμη της τέχνης : να επηρεάζει και να συγκινεί»

- Jed Gould Κριτικός Τέχνης του Radio KROQ 106,7 FM BURBANK CALIFORNIA

Δείτε περισσότερα έργα του ζωγράφου στο slideshow

No comments:

Post a Comment