Meet the Artist (Φεβρουάριος 2013) | Ιουλία ΜανούσηΓέννημα των Σερρών και θρέμμα της Θεσσαλονίκης, παντρεμένη με δύο κόρες.  Πλήρης εργασιακών χρόνων, συνταξιοδοτήθηκα από το Υπουργείο Οικονομικών το 2007. Αυτοδίδακτη βασικά ζωγράφος, ασχολούμαι με το σχέδιο και τη ζωγραφική από τότε που ένοιωσα τον κόσμο και θέλησα να τον βάψω με τα δικά μου χρώματα και πειραματίστηκα με πολλά μέσα. Το 1985 παρακολούθησα μαθήματα ακουαρέλας πλάι στην ακουαρελίστα Μαρία Σκλίδα. Η σπουδή στην ακουαρέλα  υπήρξε καταλυτική, γιατί η χρωματική εναλλαγή πάνω στο βρεγμένο χαρτί αποδείχθηκε για μένα  η απόλυτη έκφραση της ελευθερίας και με βοήθησε να επεξεργαστώ άλλα υλικά με ανάλογο τρόπο. Παράλληλα γράφω στίχους  και πλάθω έμμετρες ιστορίες για μικρές ψυχές. Το 2010 εξέδωσα μικρή ποιητική συλλογή με τίτλο «Παρ’ όλα αυτά… γέλα φίλε μου» Λόγος και ζωγραφική λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, που  αλληλοδανείζονται  θέματα, τα οποία ρίχνω στο χαρτί σαν λέξεις ή  χρώματα. Έλαβα μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ιταλία και  σε διεθνείς εκθέσεις μικρογραφίας στην Ελλάδα, στο Κεμπέκ του Καναδά, και στο Μοντελιμάρ της Γαλλίας. Τέσσερις  ατομικές μου Εκθέσεις φιλοξένησαν το Ψυχιατρικό Ψυχαναλυτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Σταυρούπολης και ο Οργανισμός Πολιτισμού  Δήμου Καλαμαριάς και το Αλατζά Ιμαρέτ του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 2002 στην 6η BIENNALE Μικρογραφίας στο Κεμπέκ του Καναδά μου απενεμήθη ειδική διάκριση της Κριτικής Επιτροπής για το έργο μου «ειδύλλιο στο δάσος». Από το 2009 είμαι μέλος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.


Σιωπηλές μορφές Ανάλαφρες, 
κομψές περπατούν αμέριμνες, 
 αδιάφορες άλλες σεμνές, 
άλλες με έπαρση με υπερηφάνεια ίσως. 
Φορούν τα καλά τους καπέλα, 
εσάρπες, μεταξωτά βελούδα 
 Κι άλλες σκυφτές κρυφά κοιτούν, 
κρυφά μιλούν με φθόνο και σκέψεις 
άλλες απειλούν στο σκοτάδι. 
 Χαράμι η ζωή τους στο χρόνο σε πορείες παράλληλες, 
ίσως κι αντίθετες 
Σκιές και ίχνη που χάνονται 
 στα νερά, στον αέρα, στη σιωπή 
29-12-2012

 Η Ιουλία Μανούση με τις ακουαρέλλες της άρχισε να καθιερώνεται και να αναγνωρίζεται σε εκθέσεις του Ελλαδικού Χώρου και του Εξωτερικού (6η Μπιενάλε Κεμπέκ-Καναδά) και αλλού μετά από δική μου παρότρυνση.  Πίστεψα από την αρχή, που είδα το έργο της, ότι η χρωματική της γκάμα και η ελευθερία των κινήσεών της πάνω στο χαρτί μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχίες και αναγνώριση πέρα από τα όριά μας.  Το φως διαπερνά τις κηλίδες και τις ρωγμές που δημιουργεί με τα χυμένα χρώματα της ακουαρέλλας στο βρεγμένο χαρτί. Ελέγχει με μαεστρία τις συμπτώσεις των χρωμάτων και δημιουργεί ανθρώπινες μορφές και εικόνες, που της δίνουν την έμπνευση ενός ποιήματος η ενός έμμετρου παραμυθιού για να εξυπηρετήσουν την ανάγκη της επικοινωνίας της μαζί μας και μέσα απ’ αυτήν την τέχνη της ποίησης, με την οποία ασχολείται τον τελευταίο καιρό.  Οι καθημερινές και πολύ προσωπικές της στιγμές χαράς και λύπης της δίνουν τη δύναμη να εκφραστεί και να μας προσεγγίσει χωρίς φόβο και να γίνει ο δικός μας άνθρωπος. Να δούμε , δηλαδή, και τον εαυτό μας μέσα στο κόσμο της φαντασίας της και ο καθένας μας να κάνει τις αλλαγές του και τις ανατροπές του στην καθημερινότητα.

 Φιλικά  Αφροδίτη Καραμανλή  Ζωγράφος  Μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,  Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων,  Δ.Σ. Συλλόγου Καλλιτεχνών Βορ. Ελλάδος

Πατήστε το σύμβολο της αναπαραγωγής ("Play") για  να δείτε slideshow με έργα της δημιουργού και δημοσιεύματα για αυτήν. 


No comments:

Post a Comment