Myrό Vitrina | Simon Starke :: Art is no solution / Arthritis Displacement

Η Myrό Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της εγκατάστασης του γερμανού καλλιτέχνη Simon Starke στον χώρο Myrό Βιτρίνα, την Πέμπτη 7 Ιουνίου στις 20.00, στα οποία θα παρεβρεθεί ο καλλιτέχνης.

Ο Simon Starke γεννήθηκε στο Mannheim της Γερμανίας το 1958. Εχει σπουδάσει Ελεύθερες Τέχνες με καθηγητές τους Franz Erhard Walther, Michael Lingner, Hans-Joachim Lenger στο Αμβούργο, όπου ζει και εργάζεται. Ασχολείται κυρίως με εγκαταστάσεις και εννοιολογικά έργα.

Ο καλλιτέχνης σημειώνει για την δουλειά του:

Δεν παράγω συνεχώς έργα στο ατελιέ μου, περισσότερο θα έλεγα ότι αναμένω την εμφάνιση της κατάλληλης ευκαιρίας. Το βασικό μου ενδιαφέρον εστιάζεται στο στήσιμο εκθέσεων. Ορισμένες φορές ο χώρος της έκθεσης λειτουργεί για μένα σαν μια τρισδιάστατη οθόνη. Αυτή άλλωστε δεν είναι η μοναδική επιφάνεια στην οποία αναδεικνύονται τα τρισδιάστατα πράγματα;

Αγαπώ την διαδικασία ανάπτυξης πολλαπλών διαφορετικών ιδεών και σχεδίων πριν αρχίσω να την πραγματική κατασκευή, διότι οι εγκαταστάσεις μου πρέπει όχι μόνο να ταιριάζουν, αλλά ουσιαστικά να ανταποκρίνονται στο κάθε μέρος που χωροθετούνται.

Τα πράγματα / σκέψεις που δομούν τα έργα μου είναι φθηνά και μπορούν να βρεθούν εύκολα. Αυτά τα δομικά στοιχεία του έργου μου θα μπορούσα να είναι μονωτικός αφρός, κολλητική ταινία, ξύλο, χαρτόνι, μοκέτες, παρατημένα αντικείμενα, φωτογραφίες, ζωγραφιές, κείμενα, φωτοτυπίες, κ.α. συναφή. Ωστόσο, δεν με απασχολεί τόσο η υφολογική ταυτότητα: προτιμώ να παίζω μαζί της και να κατατρίβομαι περισσότερο αναζητώντας μεθοδολογικές προσεγγίσεις.

Ειδικά για την έκθεση στην Myrό επέλεξα την δημιουργία ενός διπλού έργου, το οποίο μπορεί, μεταφορικά, να θυμίζει ένα τηλεφώνημα στο κινητό: μπορεί να βρίσκεσαι σε ένα μέρος αλλά νοητικά σε ένα εντελώς διαφορετικό -και στην πραγματικότητα, δεν ξέρεις καθόλου που ακριβώς βρίσκεσαι.

Ο τίτλος του έργου μου:

Arthritis Displacement*

Στον μικρό μου κήπο στο Αμβούργο φύτεψα μια ζωγραφιά (ή ζωγράφισα με ένα φυτώριο) μέσα στο γρασίδι. Είναι φτιαγμένη από άνθη και τοποθετημένη σε μια ειδική γωνιά του κήπου. Φέρνω μαζί μου μερικές φωτογραφίες από την φύτευση του και τα εγκαίνια που έκανα. Στην πραγματικότητα, οι διαστάσεις του έργου με την υφή χαλιού που βλέπετε στο δάπεδο της γκαλερί είναι παρόμοιες με τις διαστάσεις του έργου στον κήπο μου. Παρόλα αυτά, ό,τι βλέπετε μπορεί να εκληφθεί ως μια σκιά που απαντά στο έργο που βρίσκεται στο Αμβούργο, καθώς το έργο που έφτιαξα εδώ είναι η απάντηση μου στην αρχική πρόσκληση της γκαλερί. Σας ενθαρρύνω να βαδίσετε πάνω στο έργο μου, και να ρίξετε μια ματιά στα έργα που έφερα και ανάρτησα στους τοίχους.


Η τέχνη δεν είναι λύση

Το σύνολο της δράσης μπορεί να εκληφθεί σαν μια performance φιλίας. Εντούτοις, η ίδια η Τέχνη δεν είναι φίλη κανενός. Είναι ξένη προς καθέναν και κάθε τι. Για να ακριβολογήσω, δεν υπάρχει αίθουσα ή χώρος, κανένας προκαθορισμένος όγκος, περιοχή ή μέρος όπου στην Τέχνη προσφέρεται μια θέση (η γκαλερί ή το Μουσείο, δεν είναι κατοικία!). Η Τέχνη πρέπει να ανοίξει τον χώρο της μονάχη της, αλλά αυτός ο χώρος δεν μπορεί να κατακτηθεί. Ο χώρος αυτός βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο, νομίζω.

*Arthritis, από την ελληνική λέξη “άρθρωση”, η ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή σε κάποιο από τα δύο οστά μιας κλείδωσης. 

"


Εγκαίνια: Πέμπτη 7 Ιουνίου
Διάρκεια έκθεσης: 7 – 13 Ιουνίου
ΤΟΠΟΣ: Myrό Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης Επικοινωνία: 2310-269187 / myro.thessaloniki@gmail.com
ΩΡΕΣ.ΜΕΡΕΣ: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 - 14.00 & 17 .00 - 21.00 / Τετάρτη & Σάββατο 11.00 – 15.00

Χορηγοί επικοινωνίας της έκθεσης είναι:
Arts & Antiques Magazine (http://artsantiquesmagazine.blogspot.com/)
Art Magazine (http://www.artmag.gr/)


No comments:

Post a Comment