Δελτίο Τύπου | “Μελανόλευκη συγχορδία”: Έκθεση γλυπτών της κεραμίστριας Ολιας Δελλατόλα στην Myrό

Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μελανόλευκη συγχορδία”: Έκθεση γλυπτών της κεραμίστριας Ολιας Δελλατόλα στην Myrό

Η Myrό Gallery σας προσκαλεί να επισκεφτείτε την ατομική έκθεση παρουσίασης νέας σειράς έργων της κεραμίστριας Ολιας Δελλατόλα με διακριτικό τίτλο “Μελανόλευκη συγχορδία”και να παρεβρεθείτε στα εγκαίνια της την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015 στις 20.00 το βράδυ.

Στη σειρά έργων “Μελανόλευκη συγχορδία” το γήινο και θερμό υλικό του πηλού πλασμένο από τα έμπειρα χέρια και την ώριμη φαντασία της γλύπτριας προσφέρει μια εικαστική εμπειρία ξεχωριστής αισθητικής. Μετά από εικοσιπέντε χρόνια περιδιαβάσματος από το σλαβικό λαϊκό παραμύθι στην ελληνική μυθολογία και από τις αυστηρές κυκλαδίτικες μορφές στην κλασική και απέριττη απεικόνιση του ανθρώπινου κάλλους, η 'Ολια Δελλατόλα οδηγεί τα εικαστικά της βήματα σε μια συγχορδία του ρεαλιστικού και του φανταστικού, σε μια απεικόνιση των μορφών που προσιδιάζει στην αχλύ του ονείρου χωρίς τα πλουμίδια του χρώματος. Η καλλιτέχνιδα προσεγγίζει με φανερά ανθρωποκεντρική διάθεση την εσωτερικότητα, τη βαθύτερη ουσία του εαυτού, το συναίσθημα, που διαχέεται εκ των ένδον και αποτυπώνεται στη μορφή χωρίς κραυγαλέες εκφράσεις. Οι -γυναικείες ως επί το πλείστον – μορφές της 'Ολιας Δελλατόλα σε μια φανταστική ένωση με άλλα πλάσματα της φύσης διαπνέονται από τη χαρακτηριστική του φύλου αβρότητα, τρυφερότητα, ηρεμία και αβίαστη συνύπαρξη με τη φύση, αλλά και την έντονη έκφραση και ενέργεια που αποπνέει τη σταθερή κατευναστική αποφασιστικότητα και το δυναμισμό που η γυναίκα του καιρού μας αρδεύει από τις εσωτερικές της δονήσεις, την πνευματικότητα, το συναίσθημα και τις ονειροπολήσεις της. Την έκθεση επιμελείται ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Myrό Gallery Πάρης Καπράλος.

Συνοπτικό Βιογραφικό
Η Όλια Δελατόλλα γεννήθηκε το 1959. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Τ.Γ Σεβτσένκο του Κιέβου, όπου απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο με ειδίκευση στην Αισθητική. Εργάστηκε επί διετία στην έδρα της Φιλοσοφίας του Ιατρικού Ινστιτούτου του Κιέβου. Από το 1991 διατηρεί εργαστήριο και μόνιμο εκθετήριο στην οδό Αγγελάκη 15 στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της Πανελλήνιας ‘Ενωσης Κεραμιστών και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας. Διδάσκει την τεχνική της από το 1996 στο εργαστήριό της. Οι μαθητές της μεταδίδουν τις γνώσεις τους σε παιδιά και ενήλικες και διατηρούν δικά τους εργαστήρια. Η τεχνική της περιγράφεται στο εγχειρίδιο Κεραμικής των ΤΕΕ. Εκδ. ΟΕΔΒ 2005. Εκθέτει έργα της από το 1991 και πραγματοποίησε οκτώ ατομικές και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2014 και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες και μέρες λειτουργίας της gallery, δηλαδή Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00 και Σάββατο 11.00 – 15.00. Η Myrό Gallery βρίσκεται στην διεύθυνση Νικηφόρου Φωκά 8, στην περιοχή του Λευκού Πύργου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες βρείτε: www.myro.gr

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: φωτογραφίες έργων για εικονογράφιση διαθέσιμες, σε υψηλή ανάλυση, εφόσον ζητηθούν. Επικοινωνήστε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Myrό Gallery κ. Πάρη Καπράλο, myro.thessaloniki@gmail.com, 6948813460]   

No comments:

Post a Comment