Αθηνά Γαρδάνη

Γεννήθηκα στη Φλώρινα, όπου ζω κι εργάζομαι ως φιλόλογος σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ασχολούμαι συστηματικά με τη φωτογραφία από το 2009. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα, σεμινάρια, παρουσιάσεις σχετικά με τη φωτογραφία, στα πλαίσια λειτουργίας της φωτογραφικής ομάδας «Ροές» της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας, της οποίας υπήρξα μέλος. Έχω πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις στη Φλώρινα και έχω συμμετάσχει σε 6 ομαδικές εκθέσεις στη Φλώρινα και σε άλλες πόλεις. Έχω επιμεληθεί 3 εκθέσεις αναμνηστικής φωτογραφίας με θέμα: «Εικόνες του παρελθόντος από το Πισοδέρι» και είμαι υπεύθυνη για το ιστορικό φωτογραφικό αρχείο Πισοδερίου. Είμαι μέλος της φωτογραφικής ομάδας «Photo essence» στη Φλώρινα. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η εικαστική και η conceptual φωτογραφία.

Illusions
Στις φωτογραφίες της έκθεσης αυτής το νερό γίνεται ο καμβάς, πάνω στον οποίο ζωγραφίζονται με τις πινελιές του χρόνου, γνώριμα σχήματα και μορφές. Η ρευστότητα χαρίζει ατέλειωτες, μοναδικές εικόνες που, έτσι όπως αναδύονται, αποκτούν μια διάσταση ονείρου. Άλλοτε πάλι η δύναμη του νερού μεταμορφώνει τα γνώριμα και τότε αναρωτιέσαι τι είναι πραγματικό και τι δεν είναι. Μέσα εκεί ανακαλύπτεις έναν άλλον μαγικό κόσμο που κινείται στους δικούς του ρυθμούς, φτιάχνει τα δικά του σχήματα. Επιστρατεύεις τότε τη φαντασία σου κι αναζητάς επίμονα παράξενες κι ανοίκειες μορφές μέσα στην αέναη κίνηση του νερού, ψάχνεις συνειρμούς, κυνηγάς το άπιαστο κι η φωτογραφική σου μηχανή γίνεται το μέσο για την ανακάλυψή του.

Ιστορίες του τραπεζιού
Όλη η ζωή μας είναι γύρω από ένα τραπέζι. Πάνω σ’ αυτό συμβαίνουν τα πιο σημαντικά γεγονότα. Οι φωτογραφίες, όλες τραβηγμένες πάνω σ’ ένα τραπέζι, προκύπτουν από συνθέσεις απλών αντικειμένων, που τα πιο πολλά έχουν σχέση με το φαγητό. Με τις αυστηρές γραμμές και την αφαιρετικότητά τους προσπαθούν ν’ απεικονίσουν την αρμονία και την ήρεμη απόλαυση που χαρίζει το τραπέζι. Ταυτόχρονα θέλουν να δώσουν στα αντικείμενα και τις τροφές μια υπόσταση απαλλαγμένη από τα περιττά, τείνοντας προς μια μινιμαλιστική αποτύπωση. Η απλότητα της εικόνας δεν εμποδίζει βέβαια τη φαντασία να κινηθεί παραπάνω και ν’ αναζητήσει κρυφά νοήματα και συμβολισμούς. Οι φωτογραφίες, μέσα από συνειρμούς, μπορούν να μας αφηγηθούν ακόμα και ιστορίες: μικρές, προσωπικές, διαπροσωπικές, απλές και σημαντικές συνάμα. Η προσεκτική ενασχόληση με τη συμμετρία και γενικά με τη φόρμα δεν αποτελούν εμπόδια στην αποτύπωση ενός concept πάνω στη φωτογραφία. Οι αντανακλάσεις συμβάλλουν στην αίσθηση αρμονίας αλλά και δίνουν μια επιπλέον διάσταση στην πραγματική εικόνα. Τέλος το στήσιμο του κάδρου, οι συνθέσεις και το ύφος των εικόνων μάς εισάγουν σε μια μοντέρνα αντίληψη της φωτογραφίας της νεκρής φύσης.

No comments:

Post a Comment