Σεμινάρια εικονογράφισης στην Myrό Gallery

Διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων εικαστικού ενδιαφέροντος για άμεση επαγγελματική εφαρμογή στην Myrό GalleryΗ  Myrό Gallery, στο πλαίσιο φιλοξενίας εναλλακτικών δραστηριοτήτων που προέαγουν τον πολιτισμό, θα φιλοξενήσει τους επόμενους τρεις μήνες τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων εικονογράφησης -με στόχο την άμεση επαγγελματική εφαρμογή για όσους τα παρακολουθήσουν- με διδάσκοντα τον αρχιτέκτονα, ζωγράφο και εκπαιδευτικό Κωνστνατίνο Αρώνη. Υπεύθυνος θα είναι συνολικά και μόνον ο κ. Αρώνης (βιογραφικό σημείωμα του βρίσκετε ΕΔΩ). ΠΕΡΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ


Η εικονογράφηση κειμένων (σε βιβλία, στον τύπο κ.α.), άρθρων (σε περιοδικά, εφημερίδες κ.α.), σε συσκευασίες (τροφίμων, CD), διαφημιστικού υλικού (καταχωρήσεις, αφίσες, κ.α.) είναι ένας τομέας απαρέγκλητα συνδεδεμένος με τον κλάδο της γραφιστικής, η εικονογραφηστική δε ικανότητα του γραφίστα είναι αυτή που προσδίδει ένα προσωπικό ύφος στην δουλειά του και την κάνει ιδιαίτερη αλλά και αναγνωρίσιμη.Η ιδιότητα του εικονογράφου, μπορεί να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο επάγγελμα αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά μπορεί να ασκηθεί και ως δεύτερο επάγγελμα, μιας και ένας εικονογράφος μπορεί να δουλεύει μια εικονογράφηση, σε εργαστηριακό χώρο που μπορεί να έχει διαμορφωμένο στον προσωπικό του χώρο στο σπίτι του, χωρίς να χρειάζεται ειδικό γραφείο γι αυτό. Ένας εικονογράφος μπορεί επίσης να λειτουργεί και ως ανεξάρτητος επαγγελματίας, εξυπηρετόντας πολλά γραφεία γραφιστών ταυτόχρονα, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ανήκει στο προσωπικό εργασιακό δυναμικό ενός και μόνον γραφείου γραφιστικής δημιουργίας.ΔΙΑΡΚΕΙΑ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ – ΣΤΟΧΟΙ


Πρώτος μας στόχος είναι η εξοικείωση των μελών της ομάδας με τα παραδοσιακά μέσα παραγωγής καλλιτεχνικού έργου όπως οι ξυλομπογιές.

Για να το πετύχουμε αυτό θα δημιουργήσουμε αντίγραφα δεδομένων εικόνων.

Δουλεύουμε κυρίως στον χώρο του εργαστηρίου, όμως για όσους προχωρούν τα έργα τους στο σπίτι, θα υπάρχει διόρθωση και παρατηρήσεις στο εργαστήρι ώστε να συνεχίσουν και να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο την δουλειά τους.

Αναλύουμε, συμπεριφορές των υλικών, συμβατότητες των μέσων, ασκούμαστε στην δυνατότητα της παρατήρησης και της νοητικής καταγραφής των δομικών λεπτομερειών των διαφόρων αντικειμένων, παρουσιάζουμε τεχνικές και μυστικά που μπορεί να κάνουν το έργο ακόμη και ενός που για πρώτη φορά ασχολείται επαγγελματικά με τα υλικά αυτά, να παρουσιάζεται τουλάχιστον ως αξιόλογο και σε κάθε περίπτωση επαγγελματικά αξιοποιήσιμο. Θα επεξεργαστούμε τα δύο (2) πρώτα μας θέματα. Σαν δεύτερο στόχο έχουμε το να ορίσουμε την έννοια της εφαρμοσμένης τέχνης.Κατά την διάρκεια της ενότητας αυτής, θα επεξεργαστούμε ένα θέμα “κατά παραγγελία”, που θεωρητικά μας έχει αναθέσει κάποιος ιδεατός πελάτης. Για τις ανάγκες του θέματος, ο πελάτης μας είναι ένας εκδοτικός οίκος.

Στην διάρκεια της ενότητας αυτής θα προσπαθήσουμε να εξοικειωθούμε με την μέθοδο της ανάλυσης του ζητήματος, με την έρευνα σε πηγές (βιβλία, φωτογραφίες, διαδίκτυο) για υποστηρικτικό εικαστικό υλικό, καθώς και με την μεθοδολογία της σύνθεσης μιας εικόνας που καλείται να εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό.

Για να δημιουργήσουμε την εικόνα μας, θα αξιοποιήσουμε τις τεχνικές που κατακτήσαμε στα δυο προηγούμενα θέματά μας.Θα επεξεργαστούμε ένα (1) θέμα και το αποτέλεσμα θα είναι εκθέσιμο.ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΤο σεμινάριο της εικονογράφησης απευθύνεται εξ ίσου σε ανθρώπους που για πρώτη φορά πιάνουν στα χέρια τους ξυλομπογιές και πινέλα, αλλά και σε επαγγελματίες γραφίστες, που θέλουν να καλλιεργήσουν τις σχεδιαστικές τους δεξιότητες και να διευρύνουν έτσι το πεδίο των επαγγελματικών τους εφαρμογών.Στο τέλος του σεμιναρίου θα παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Η βεβαίωση θα είναι υπογεγραμμένη από τον καθηγητή υπεύθυνο του σεμιναρίου.Διάρκεια του σεμιναριακού κύκλου: 16 συναντήσεις, δυο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το απόγευμα.

Χρόνος διάρκειας της κάθε συνάντησης: 2,5 ώρες συμπεριλαμβανομένου ενός ενδιαμέσου δεκαλέπτου διαλείμματος.Αμοιβή για την διδασκαλία: 200 ευρώ (100 ευρώ τον μήνα επί δύο μήνες – 8 εβδομάδες).Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα: 15 άτομα

Ελάχιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα: 12 άτομα

Ηλικία: άνω των 15 χρόνωνΤο πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί ήδη δυο φορές από την Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων, όπου και παρουσίασε πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει τιμηθεί με το βραβείο “Πρόσβαση στη Μάθηση 2010” του ιδρύματος Bill & Melinda Gates.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού μελών για κάθε τμήμα, θα τηρηθεί αυστηρά η προτεραιότητα εγγραφής στο πρόγραμμα.

Στην περίπτωση που θα δημιουργηθούν δυο τμήματα που θα πληρούν τις παραπάνω προυποθέσεις από πλευράς αριθμού συμμετεχόντων, τότε θα πραγματοποιηθούν τις ίδιες ημέρες, δύο ζώνες σεμιναρίων. Μία απογευματινή και μια βραδινή.Τηλέφωνα επικοινωνίας για εγγραφές

Κωνσταντίνος Αρώνης : τηλ. 6977 714 774 – 2310 887 497

Κωνσταντίνος Ι. Αρώνης

Αρχιτέκτων - Ζωγράφος - Εκπαιδευτικός


No comments:

Post a Comment