Κύρια Αίθουσα :: Ατομική έκθεση του Γιώργου ΠολίτηΗ Myrό Gallery με χαρά παρουσιάζει την ατομική έκθεση με νέες σειρές έργων του συνεργάτης της Γιώργου Πολίτη, την οποία θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, στην Κεντρική Αίθουσα της, στις 20.00 το βράδυ. Τα έργα (υδατογραφίες, ακρυλικά και μικτές τεχνικές) έχουν στοιχεία μοντέρνου ρεαλισμού, collage και decollage. Στόχος είναι η σύνθεση ιστοριών στους τοίχους μιας μεγάλης πόλης. Μπορεί να "αναγνωστεί" το κάθε έργο ως... φωνή διαμαρτυρίας και αγωνίας, αλλά και ελπίδα για αναγέννηση. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος και το κείμενο τεκμηρίωσης υπογράφει η ιστορικός & κριτικός της Τέχνης Έλλη Κόκκινη Καπλάνη.

Η γνωστή ιστορικός και κριτικός Τέχνης σημειώνει στο κείμενο τεκμηρίωσης: 

Για το Γιώργο Πολίτη, η ζωγραφική αποτελεί πεδίο αναζητήσεων οικείων αντικειμένων από το περιβάλλον, εγκαταλειμμένων στη φθορά του χρόνου ή απαξιωμένων από την αδιαφορία της σύγχρονης, κοινωνικής πραγματικότητας. Με διάθεση ερευνητή αναζητά με το βλέμμα σχήματα, μορφές και γραφές πάνω σε τοίχους, αλλά και σε άλλες επιφάνειες, όλα στοιχεία μιας βιωμένης πραγματικότητας, που ωστόσο περνούν απαρατήρητα, καθώς ο χρόνος και η ανθρώπινη επέμβαση τα έχουν φθείρει.

Με υδατοχρώματα, ακρυλικά, κομμάτια από αφίσες χτίζει μια νέα πραγματικότητα, κάθε μια από την οποία διασώζει, όσα οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν αφήνουν το μάτι να ανακαλύψει, όπως λόγου χάριν τα ευφάνταστα και ευρηματικά γκράφιτι, με τις όποιες επικαλύψεις. Συνθέσεις οργανωμένες με μαθηματική σκέψη, όπου η καμπύλη, ως στοιχείο, αποτελεί άξονα στην κατανομή των υλικών μέσων, δημιουργούν νέα σχήματα, με έντονα, φωτεινά χρώματα, ορίζοντας τα «αστικά τοπία» του, όπως τις χαρακτηρίζει. Σε αρκετές από αυτές, τα ροϊκά οχήματα που σχηματίζουν χρώματα πεταμένα από απόσταση, δίνουν τη δυνατότητα σε εν μέρει επικαλύψεις ή αλληλοεισχωρήσεις προγενέστερα δουλεμένων επιφανειών, προβάλλοντας νέα εικονογραφικά σύνολα, επιτρέποντας έτσι να διαφανούν οι επάλληλες διαστρωματώσεις, άρρηκτα συνδεδεμένες με τους εννοιολογικούς στόχους του Πολίτη, που παραπέμπουν μακρύτερα σε γενικότερους συνειρμούς και προβληματισμούς.

Ως "πορτρέτα γηρασμένων αντικειμένων" ο Πολίτης χαρακτηρίζει μια άλλη, προγενέστερη σειρά έργων του, όπου αποτμήματα από μηχανές, που κάποτε υπήρξαν παραγωγικές με τη λειτουργική τους ενέργεια, έχουν παροπλισθεί, απομεινάρια σήμερα αφημένα στο χώρο και το χρόνο. Η μεθοδικότητα την οποία ακολουθεί σ' αυτού του είδους τις διατυπώσεις, δείχνει να συνενώνει το χθες με το σήμερα, καθώς τα παλιά μέλη, ως σχήματα με γεωμετρίζουσα διαγώνια τελειότητα, αποκτούν, με τις έντονες χρωματικές επιλογές, όπως το κόκκινο, το πράσινο, το πορτοκαλί, με ενδιάμεσο το μαύρο και το γκρι, μια πρωτόλεια δυναμική, μια νέα μορφοπλαστική φύση, διατηρώντας το βιωματικό τους χαρακτήρα με κηλιδώσεις, σε σημεία, δηλωτικές των πολύχρονων αλλοιώσεων που έχουν υποστεί. Η ανασύνταξη αυτού του οπτικού υλικού συνιστά μια ενδιαφέρουσα άποψη, καθώς επανεγκαθιδρύει την ισχύ μιας νέας πραγματικότητας, αφήνοντας με τα κινηματογραφικά καρέ, έντεχνα τοποθετημένα στο πλάι, να εννοηθεί το διάνυσμα του χρόνου, χωρίς καθορισμό, μιας και συνενώνει με τη ροή του την οπτική μιας αρχικής δημιουργίας και της αναδημιουργίας της.

Οι χειρισμοί που ακολουθεί ο Πολίτης, δηλωτικοί μιας οξυμένης αντίληψης και μιας εσωτερικής ευαισθησίας, αποκαλύπτουν δράσεις μιας απτής πραγματικότητας, που αποζητά, με την ιδιάζουσα σχηματοποίηση της, την αποκρυπτογράφησή της, έτσι ώστε τα υποβόσκοντα μηνύματά της να γίνουν προσεγγίσιμα, μέσα από τον κρυπτικό συμβολισμό της.

 
Σύντομο βιογραφικό
Ο Γιώργος Πολίτης γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.) και μέλος πολλών ενώσεων, μεταξύ των οποίων οι Royal Institute of Painters in Watercolours (RI, Αγγλία), American Watercolor Society (AWS, ΗΠΑ), Institut des Arts Figuratifs (IAF, Καναδάς), Hilliard Society (HS, Αγγλία), Arizona Watercolor Association (AWA, ΗΠΑ), North East Watercolor Society (NEWS, ΗΠΑ).  Ο εικαστικός δημιουργός δουλεύει με διάφορα μέσα, προτιμά πάντως την υδατογραφία και τα ακρυλικά, καθώς επιδιώκει μέσα από τη διαφάνεια των μέσων αυτών να απεικονίσει το μεσογειακό φως... Είναι επίσης γνωστός για τις μινιατούρες του.  Ο Γ. Πολίτης είχε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Λονδίνο, με σημαντικότερες τις εκθέσεις «Αγιορείτικα ΙΙΙ» (στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Θησαυροί του Αγίου Όρους» στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας – Θεσσαλονίκη 97), «Images from Mt. Athos» (Λονδίνο 2001, Gallery 47) και «Since Time Immemorial» (Hellenic Centre, Λονδίνο 2002) και Instantanees (Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Θεσσαλονίκη 2011).  Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, Γαλλία) και έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις, όπως τα “Best Watercolor” (ASMA 2000), “Best Mixed Media” (ASMA 2001), “Architectural Painting Award” (CPA 2000), “President’s Award” (AWA 2001), “Award of Excellence (AWA 2007 και 2011), Creative Catalyst Award (NEWS 2010) κ.α. Επίσης έχουν δημοσιευτεί άρθρα και εργασίες του σε διάφορα περιοδικά τέχνης,  ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαρτίου.

No comments:

Post a Comment