Νοέμβριος 2013 | Λεονάρδα :: Αναδρομή στο έργο τηςΗ Myrό Gallery παρουσιάζει μία αναδρομή στο έργο της γνωστής εικαστικού Λεονάρδας, μαζί με κάποια καινούργια έργα της. Η επιλογή των έργων έγινε από τις περισσότερες σειρές που μέχρι σήμερα η ζωγράφος έχει φιλοτεχνήσει και έχει στόχους αφενός να εξοικειώσει το κοινό με το έργο της, αφετέρου να αναδείξει τις κύριες αξίες του. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 20.00, και θα καταλήξει το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013.

Η Λεονάρδα σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αποφοιτώντας αλλάζει πορεία και ξεκινά σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας, στο τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα  συνεχίζει τις σπουδές της στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Από το 1994 η Λεονάρδα συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και παρουσιάζει έργα της σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα διδάσκει Σχέδιο, Χρώμα, Αρχές Σύνθεσης και Ιστορία της Τέχνης σε μαθητές της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης καθώς και σε υποψήφιους Ανωτάτων Σχολών, ενώ δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα στο περιοδικό «Εικαστική Παιδεία» και κάνει εισηγήσεις σε σεμινάρια στους συναδέλφους της. Τα τελευταία χρόνια δίδαξε Ιστορία της Τέχνης στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου και στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το 2002 παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Νηφάλιος Μέθη», στην Κεντρική Στοά της Αγοράς Μοδιάνο στην Θεσσαλονίκη. Την επόμενη χρονιά στην γκαλερί Relics, γίνεται η δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο «Μπάϊκα», ενώ το 2003 εκτίθεται η δεύτερη ενότητα της ίδιας σειράς με τίτλο «Μπάϊκα ΙΙ : Ασταθείς Ισορροπίες» στην Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία «Τέχνη» στο Κιλκίς. Το 2004 παρουσιάζει την τρίτη ενότητα «Μπάϊκα ΙΙΙ : …το παραμύθι συνεχίζεται…» στην  Αντωνειάδιο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Βέροια. Το 2005 γίνεται η πέμπτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Ροές» και την ίδια χρονιά η έκθεση μεταφέρεται στον «Μύλο», όπου, μαζί με τα έργα ζωγραφικής, παρουσιάζει και δυο εγκαταστάσεις με πραγματικά αυτοκίνητα. Το 2008 οργανώνεται έκθεση με έργα της από την Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης στην Casa Bianca με τίτλο «Υδάτινα Ταξίδια, ενώ το 2011 παρουσιάζεται η Αναδρομική της έκθεση στο  Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, η οποία στη συνέχεια μεταφέρεται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη.

Σταχυολογώντας την συμμετοχή της σε ομαδικές εκθέσεις αναφέρουμε την έκθεση με τίτλο «Νέοι Καλλιτέχνες» στην γκαλερί Ειρμός το 1994 και την «Heineken Art» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 1996. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997» παίρνει μέρος σε τρεις ομαδικές εκθέσεις. Την ίδια χρονιά παρουσιάζει έργα της στην «Art Atletica 2»στην Αθήνα, ενώ το 1999 στο Κτίριο Κωστή Παλαμά, στην Αθήνα παρουσιάζει έργα της μαζί με άλλους καλλιτέχνες με τίτλο «Για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας». Την ίδια χρονιά λαμβάνει μέρος στα Λδ΄Δημήτρια σε έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Κρασί-Φιάλη (σχήμα-χρώμα)». Ακολούθως παρουσιάζει έργα της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης,   ενώ το 2001 παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ Σάνη στην Χαλκιδική καθώς και στις εκδηλώσεις του «Τεχνόπολις : Μήνας Εικαστικών Τεχνών», στο Γκάζι, στην Αθήνα. Το 2003 συμμετέχει στη «1η Διαβαλκανική Έκθεση Μικρογραφικής Τέχνης» στο χώρο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, στον Ο.Λ.Θ. Το 2004 συμμετέχει στην έκθεση με τίτλο «205 Καλλιτέχνες ζωγραφίζουν για την Ιόλη» στην γκαλερί Επιστροφή στην Αθήνα, ενώ το 2006 και το 2008 παρουσιάζει έργα της στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών σε δυο εκθέσεις με τίτλο «Ρέον Ύδωρ» και «Εν κινδύνω» αντίστοιχα. Τον Σεπτέμβριο του 2006 παίρνει μέρος στην Δ.Ε.Θ. δείχνοντας δυο καινούργιες εγκαταστάσεις με πραγματικά αυτοκίνητα. Το 2010 συμμετέχει στην έκθεση με τίτλο «Δύναμη-Σώμα-Κίνηση» στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

No comments:

Post a Comment